Schalke zoekt tevergeefs naar vervanger 'Hunter'
Concurrenten Marica en Pukki voelen vertrouwen, maar hopen op meer

Schalke zoekt tevergeefs naar vervanger 'Hunter'

01-04-2013 14:18

Fabian Eijkhout
GELSENKIRCHEN

Huntelaar ontbrak tijdens de twee laatste interlands van het Nederlands elftal. De spits raakte geblesseerd tijdens de 1-2 overwinning op Borussia Dortmund. Die blessure zorgt ervoor dat Schalke-trainer Jens Keller al weer enige tijd op zoek is naar de ideale vervanger van Huntelaar. Na Teemu Pukki in de Champions League tegen Galatasaray en Chinedu Obasi tegen Nürnberg was het zaterdag de beurt aan Ciprian Marica. De Roemeen – dinsdag met Huntelaar nog toeschouwer in de Amsterdam Arena tijdens Nederland-Roemenië – was de derde 'vervanger' die een kans kreeg van Keller.

"Hij is fit en in vorm", zei de oefenmeester kort voor de wedstrijd tegen Hoffenheim over Marica, die twee maanden aan de kant stond na een meniscusoperatie. Tegenover Bild was hij enkele dagen eerder ook al duidelijk over de spitspositie, tijdens de 3-2 nederlaag tegen Galatasaray en de dreun tegen Nürnberg (0-3) wisten de vervangers niet te overtuigen. "We hadden in Istanbul en Nürnberg problemen in de voorhoede. Mogelijk hadden de andere spitsen het anders gedaan, dan was er een andere situatie geweest."

Vertrouwen
Marica kreeg afgelopen weekend het vertrouwen van Keller, het lukte de voormalig speler van Dinamo Boekarest, Shakhtar Donetsk en VfB Stuttgart echter niet om te overtuigen. De voorhoedespeler liet zich gelden met een enkele goede kaats, maar was niet de spits waar Schalke op kon bouwen. Eenmaal kwam hij in scoringspositie, twijfel en getreuzel zorgde er echter voor dat hij oog in oog met voormalig PSV-goalie Heurelho Gomes niet eens tot een schot kwam. "Het verheugt me dat de trainer me het vertrouwen geeft", zei de aanvaller na afloop.

"Het is jammer dat ik geen goal heb gemaakt", vervolgde Marica zijn verhaal in de mixed zone. "Maar ik heb hard gewerkt en ik ben er van overtuigd dat die goal in de volgende wedstrijd komt." Concurrent Pukki loopt ook over van zelfvertrouwen. Ook de andere concurrent van Huntelaar rekent op speelminuten, zaterdag kreeg hij er twintig. "Natuurlijk had ik op een basisplaats gehoopt. Maar ik heb twee weken niet getraind hier, Ciprian wel. Ik ben blij dat ik twintig minuten heb gespeeld en ook heb gescoord."

Doelpuntenmachine
Waar Huntelaar - vooral vorig seizoen - een doelpuntenmachine is, moeten Marica en Pukki het nog niet van hun doelpuntengemiddelde hebben. Marica scoorde tot nu toe twee keer, Pukki maakte zaterdag eveneens zijn tweede competitietreffer. De Fin was een week geleden wel trefzeker voor Finland. "Met de nationale ploeg scoorde ik tegen Spanje (1-1, red.), dat gaf me veel vertrouwen. Nu scoorde ik weer, ik moet door blijven gaan", zei de 23-jarige Pukki tegenover VoetbalPrimeur.

De Scandinaviër is tevreden over zijn inbreng de laatste weken, ondanks het feit dat Keller hem na het duel met Galatasaray uit de basisformatie haalde. "Die wedstrijd ging goed, alleen scoorde ik niet. De trainer wilde daarna iets anders proberen. Nu hoop ik meer en meer kansen te krijgen. Ik geloof in mezelf. Als ik goed blijf spelen en ik blijf scoren, dan krijg ik meer kansen om te spelen."

Afscheid van Schalke
De aanvallers weten dat een fitte Huntelaar hoger in de pikorde staat, toch denken ze allebei niet aan een vertrek. Rondom Marica gaan verschillende geruchten, zelf sluit hij een langer verblijf echter niet uit. "Over gesprekken en onderhandelingen moet je bij mijn zaakwaarnemer zijn. Maar waarom zou ik niet langer willen blijven? Ik denk nu in ieder geval aan Schalke, hoe het volgend seizoen gaat zien we dan wel." Ook Pukki kijkt niet te ver vooruit. "Ik denk alleen aan hier en dit seizoen. Ik ben alleen maar bezig met Schalke. Ik heb veel vertrouwen. Zoals gezegd, natuurlijk had ik gehoopt vanaf het begin te spelen, maar dat kan nog komen."