Crisisheffing kost AZ één miljoen; Ajax het vijfvoudige

Gerbrands verrast: "We maken ons grote zorgen"

4 april 2013 om 12:51

De regering eist dat clubs een tweede heffing betalen over salarissen bóven de 150.000 euro. In totaal hoopt de staat hiermee 16,5 miljoen euro te innen, een bedrag dat direct naar de fiscus gestort wordt. In Alkmaar reageert men verrast op het besluit. "Wij zijn verrast door deze heffing en maken ons grote zorgen", zegt Toon Gebrands, algemeen directeur van AZ, in gesprek met RTV Noord-Holland.

Clubs dienen zestien procent extra te betalen over de inkomens die de grens van anderhalve ton overschrijden. In het geval van AZ komt dit neer op een bedrag van ruim één miljoen euro. "Vorig jaar zei de regering dat het een eenmalige heffing zou zijn. Maar het gaat nu slecht en dus krijgen we weer een ronde. Toen moesten we 1,5 miljoen euro betalen", vertelt Gerbrands, die hard moet nadenken waar AZ het geld vandaan moet halen.

"Het gaat om een bedrag tussen de 1 miljoen en 1,2 miljoen euro. Het is een werkgeversbelasting, geen werknemersbelasting. Daardoor is het niet af te wentelen op de spelers. De club moet het betalen. We willen dit niet doorrekenen aan seizoenkaarthouders, maar we weten nu ook even niet waar we het vandaan gaan halen", geeft de bestuurder toe tegenover de regio-omroep.

AZ start, samen met de KNVB en zeven andere clubs, een juridische procedure tegen de crisisheffing. "Voor Ajax gaat het om een bedrag van zo'n vijf miljoen euro. Dat is gigantisch veel geld", aldus Gerbrands, die aangeeft dat bij AZ zo'n twintig personeelsleden 'verdeeld over spelers, technische staf en directie' een salaris opstrijken dat hoger ligt dan de grens van 150.000 euro.