'Anthony Zeurling': van paria tot publieksspeler

'Anthony Zeurling': van paria tot publieksspeler

De maandag 36 geworden aanvaller van NAC Breda zegt zich nooit echt gestoord te hebben aan de vele fluitconcerten die hij over zich heen kreeg. En ook tegenwoordig, nu zijn status vanwege enkele prachtige doelpunten en passeeracties flink gegroeid is, houdt hij zich niet zo bezig met gemor van de tribunes. "Heel prettig is het niet, maar ik neem het allemaal maar zoals het is", zegt hij bijna schouderophalend in gesprek met het ANP.

Met name in 2002 toen hij net bij Feyenoord zat, had de geboren Bosschenaar het zwaar. Een deel van de Rotterdamse aanhang kon het slecht hebben dat 'hun' Bonaventure Kalou het seizoen daarvoor rood had gekregen na een overtreding op de toenmalig speler van sc Heerenveen.

"Me zo normaal mogelijk gedragen"
"Dat beeld is blijven hangen en dat vind ik best jammer", zegt Lurling ruim tien jaar later. "Met een hoop andere Feyenoord-supporters kon ik het namelijk wel goed vinden. Van sommige krijg ik op mijn verjaardag zelfs nog steeds een kaartje en een bosje bloemen."

Lurling heeft er flink aan moeten werken om het stempel van paria van zich af te spelen en het publiek achter zich te krijgen. "Ik besefte dat het enige wat ik kon doen, me zo normaal mogelijk gedragen was", merkt hij op. "Goed spelen, mooie acties maken en vooral m'n stinkende best doen."

"Die band kan eigenlijk niet stuk"
En dat wordt in Breda door het doorgaans kritische NAC-publiek zeer gewaardeerd. Lurling verlengde onlangs nog zijn contract met een jaar. "Mijn band met de supporters hier is fantastisch, die kan eigenlijk niet stuk. Ik hecht daar ook meer waarde aan dan aan die met supporters van andere clubs."

Maar ook die hebben langzaam meer waardering gekregen voor de technisch begaafde spits. "Ik merk inderdaad dat het gefluit van de tribunes steeds minder is geworden", erkent Lurling. Doelpunten zoals hij vorige week tegen NEC maakte, helpen daar natuurlijk bij.

Als een ware Zuid-Amerikaanse balgoochelaar dribbelde hij in dat duel vanaf eigen helft enkele tegenstanders voorbij. Zijn schot verdween vervolgens via doelman Gabor Babos in het doel. "Er zat wel wat geluk bij, maar de actie was lekker. Vorig jaar had ik nog meer van dit soort doelpunten. Hopelijk kan ik de komende tijd nog vaker van waarde zijn."

(ANP)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s