Transfers Mertens en Chadli te laat voor AGOVV
"Het is te laat, dat geeft een wrang gevoel"

Transfers Mertens en Chadli te laat voor AGOVV

22-07-2013 16:21
3

Begin dit jaar vloeiden de tranen toen AGOVV failliet ging. Was dat niet gebeurd, dan zou het deze zomer groot feest zijn op Sportpark Berg & Bos. Niet alleen vanwege het honderdjarig bestaan, maar vooral door de lucratieve transfers van Mertens en Chadli. In Apeldoorn kwam de carrière van beide Belgische aanvallers tot bloei. Mertens groeide tussen 2006 en 2009 uit tot publiekslieveling, Chadli veroverde tussen 2007 en 2010 de blauw-witte harten.

De Rode Duivels hebben nu de stap naar het buitenland gemaakt; Mertens verruilde PSV voor Napoli en Chadli stapte zondag van FC Twente over naar Tottenham Hotspur. Voor beiden wordt de transfersom op zo'n negen miljoen euro geschat. Als opleidende club had AGOVV daar een leuk zakcentje aan kunnen verdienen. "Van deze twee transfers hadden we de financiën op orde kunnen hebben om door te gaan", aldus Van Beek. "Dan was per speler een paar ton binnengekomen en had AGOVV de schuld bij de belastingdienst in één keer kunnen afbetalen. Dat doet pijn. Als dit een half jaar eerder was gebeurd, had Apeldoorn nu nog een betaaldvoetbalclub gehad."

"Het is te laat"
De afgelopen tien jaar bleek AGOVV voor spelers als Paul Verhaegh, Klaas-Jan Huntelaar, Gonzalo Garcia, Mertens en Chadli het ideale opstapje naar een mooie carrière. "Weinig clubs uit de Jupiler League hebben zo veel mooie spelers voortgebracht als AGOVV. Toen Dries en Nacer als tieners binnenkwamen, waren ze nog heel 'bleu' en tenger. Dries liet wel vanaf het begin al meteen verrassende acties zien op het veld. Bij Nacer duurde het wat langer, maar die zag je in zijn tweede en derde jaar echt groeien. Als supporters hadden we wel door dat die jongens flink geld zouden opbrengen", erkent Van Beek.

Zowel Mertens als Chadli vertrok uiteindelijk voor ongeveer 400.000 euro uit Apeldoorn. "Wij als mensen met een blauwe bril vonden natuurlijk dat ze wel één miljoen waard waren, maar in de Jupiler League brengt bijna geen enkele speler zoveel op. Als AGOVV nu nog had bestaan, hadden we als opleidende club een mooie toekomst kunnen bouwen met de opbrengst van die miljoenendeals. Maar het is te laat. Dat geeft een wrang gevoel."

Hopen op curator
De amateurtak van AGOVV hoopt vurig dat het financieel nog enigszins kan profiteren van de zomertransfers van Mertens en Chadli. Als één van de schuldeisers van de failliete profclub hebben de amateurs de curator direct gewezen op de lucratieve deals van beide oud-spelers van de Apeldoornse ploeg.

"Het heeft de volledige aandacht van de curator", zegt voorzitter Ton Peters van de amateurvereniging. "Het is een moeilijke materie, maar we hopen dat we er nog wat aan overhouden." De totale vordering van de amateurs bij de failliete proftak bedraagt meer dan 350.000 euro. Het UWV en de belastingdienst hebben eveneens nog geld tegoed. De curator was vanwege vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

(ANP)