08-08-2013 21:56
53

Wouter Quint
ARNHEM

De Arnhemmers begonnen donderdag opnieuw met Marcus Pedersen in de spits. Jonathan Reis moest op de bank plaatsnemen. Marko Vejinovic en Davy Pröpper waren eveneens reserve, omdat trainer Bosz ook in zijn andere linies geen wijzigingen doorvoerde. Na de 1-1 in Roemenië wilde Vitesse aanvallen en uitgaan van eigen kracht, maar Petrolul werd in Gelredome aanvankelijk verre van overdonderd.

De Arnhemmers, gesteund door een mager aantal van zo’n tienduizend supporters, hadden in de eerste helft wel een licht overwicht. Dat leidde echter niet tot uitgespeelde kansen. Rechtsbuiten Renato Ibarra zag zijn schot na tien minuten tot corner worden verwerkt door doelman Peterson Pecanah. Een minuut later schoot rechtsback Frank van der Struijk de bal naast.

Roemeense voorsprong
Het op de counter leunende Petrolul creëerde voor rust nog minder, maar benutte in de 21e minuut wel de eerste de beste kans. Een uittrap van Pecanah werd door aanvaller Ferebory Dore verlengd, nadat hij een kopduel van Jan-Arie van der Heijden won. Damien Boudjemaa was vervolgens Vitesse-verdediger Patrick van Aanholt de baas in een duel en schoot de bal achter de Arnhemse goalie Piet Velthuizen: 0-1.

In de daaropvolgende fase wachtte Petrolul, dat dankzij de voorsprong virtueel in de volgende ronde stond, logischerwijs af. Valeri Qazaishvill liet nog een mogelijkheid onbenut door naast te schieten. Het grootste gevaar kwam op slag van rust van Marcus Pedersen, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald en leverde uiteindelijk niet meer op dan een hoekschop.

Counters en gelijkmaker
In de tweede helft was de eerste echte kans voor Petrolul. Een hard schot van Hamza Younes werd tien minuten na rust door Velthuizen over zijn doel getikt. Dore had tien minuten later de tweede treffer van Petrolul moeten maken, maar hij schoot naast. Even later kopte Kelvin Leerdam namens Vitesse over. Het was de laatste actie van de middenvelder, die werd vervangen door Pröpper.

Het talent was in de 72e minuut, slechts vijf minuten nadat hij inviel, al belangrijk. Hij legde de bal bij een vrije trap terug. Van der Heijden schoot vervolgens hard binnen: 1-1. Acht minuten later hielp Petrolul-verdediger Jean Sony de Arnhemmers ook nog aan een overtalsituatie, omdat hij na een overtreding een tweede gele kaart kreeg. Het was voor Vitesse, dat toch al aanvallende intenties had, het signaal om nog meer druk op de Roemeense defensie te zetten.

Raak in slotseconde
De ploeg van Bosz was in de daaropvolgende fase echter te slordig en te gehaast om het duel flotjes te beslissen. Haubert Guilherme kreeg nog een schietkans voor de tegenstander, terwijl een inzet van Havenaar aan de overkant te slap was. Van der Struijk schoot in de slotminuut van de reguliere speeltijd vanaf de rand van de zestien net naast. Petrolul sloeg in extremis, met de verlenging in zicht, wel toe. Een vrije trap van Gheorghe Grozav verdween in de slotseconde achter de aan de grond genagelde Velthuizen: 1-2.