PSV is gemoedelijkheid, trots én presteren
PSV: van provinciale club tot Nederlandse grootmacht

"PSV is gemoedelijkheid, trots én presteren"

28-08-2013 13:32
27

In vergelijking met Ajax en Feyenoord stond PSV lang bekend als een provinciale club. "De weg naar succes kan op verschillende manier worden ingevuld, dat heeft PSV door de jaren heen wel bewezen", aldus oud-doelman Hans van Breukelen. "De laatste kwart eeuw heeft PSV een belangrijk kenmerk van deze streek aangenomen: slim ondernemen. Het is knap dat PSV tegen die twee grootmachten en tegen de stroom in zoveel successen heeft geboekt."

Trainingscomplex De Herdgang, tussen de bossen iets buiten de stad, geldt als het kloppend hart van de club. De kantine bij de familie Van Kemenade is al decennialang een tweede huis voor de spelers. "Op De Herdgang heerst de warmte die deze club zo kenmerkt", vindt Van Breukelen. "Guus Hiddink heeft ooit gezegd: PSV is een familiaire, maar tegelijk professionele club. Daar gaat het om. PSV verenigt het gevoel van gemoedelijkheid, van samen zijn, van trots én van presteren.''

"Dat tekent het PSV-gevoel"
Voor Van Breukelen is de winst van de Europa Cup I in 1988, waarbij hij een heldenrol vertolkte, het hoogtepunt uit honderd jaar PSV. Van der Kuijlen noemt het veroveren van de UEFA Cup in 1978. "Toen stond er een team met vooral Brabantse jongens, dat was uniek."Oud-voorzitter Harry van Raaij herinnert zich vooral de salonremise in 2003 bij FC Groningen waardoor zijn club de landstitel pakte. "Niet zozeer vanwege de wedstrijd, maar vooral vanwege de waardering die ik toen kreeg van de spelers. Ik had privé grote problemen met mijn zieke zoon. De spelers wisten dat en gaven mij de schaal. Dat tekent het PSV-gevoel."

Van Raaij zat al op de tribune toen PSV in 1963 voor het eerst landskampioen werd in het betaald voetbal. Toen de Brabander in 1996 met vervroegd pensioen ging, werd hij voorzitter van zijn jeugdliefde. "Juist vanwege de warmte die ik voelde, wilde ik die baan aannemen." Van Raaij noemt Romário de grootste PSV'er uit de historie. Voor Van Breukelen zijn topscorer aller tijden Van der Kuijlen ("Een jongen van de streek met een echt PSV-hart") en Eric Gerets ("Hij heeft de club als speler en trainer zoveel gebracht") de belangrijkste iconen van de club.

(ANP)