'Calimero' België: "Weten zelf dat ze goed zijn"
De 66-jarige Limburger volgt het voetbal in België, waar hij in 2002 de landstitel won, nog altijd op de voet. Vergoossen heeft de laatste jaren de houding ten opzichte van het nationale elftal radicaal zien veranderen. "Er is een enorme roes ontstaan rondom het team en dat komt vooral door de successen. De kaartjes voor de laatste thuiswedstrijd waren in een paar uur uitverkocht, dat was enkele jaren terug ondenkbaar", zegt de oud-trainer van onder meer Roda JC Kerkrade en PSV.
Hij keerde vijf jaar geleden nog eens als adviseur en tijdelijk als technisch directeur terug bij Genk, waar toen enkele sterren van nu hun opleiding genoten. "Courtois, Benteke, De Bruyne", weet de ex-trainer nog. Ze speelden samen in jeugdelftallen, nu blinken ze regelmatig uit in Engeland en Spanje. Net als bijna alle teamgenoten van de Belgische selectie, die amper spelers uit de vaderlandse competitie kent.
"Het is een beetje en/en, je moet ook wat geluk hebben"
"Het was een erg goede lichting", blikt Vergoossen terug op de jonge Genkse succesnummers. "Er werd veel geïnvesteerd in de jeugd bij Genk, dat proces werd heel bewust in gang gezet." Om het sterke team van nu een voortvloeisel van landelijk beter jeugdbeleid te noemen, gaat hem echter veel te ver. Ook Vergoossen weet dat veel clubs vaak nog voor aangekochte buitenlanders kiezen. "Het is een beetje en/en, je moet ook wat geluk hebben."
De clubs die wel hoog inzetten op hun jeugdopleiding, zijn de toptalenten allang kwijtgeraakt aan het buitenland waar qua druk en spelniveau meer te leren is en meer geld zit. Waar de competitie wordt leeggeroofd, profiteert de nationale ploeg. Wat heet, België telt door een ongekende kwalificatiereeks en de zesde plek op de wereldranglijst echt weer mee.
"Eigenlijk hebben ze jarenlang als calimero achter Nederland aangelopen, dat is nu wel anders. Sla de kranten maar open, ze weten zelf ook dat ze goed zijn", zegt Vergoossen, die Vincent Kompany de verpersoonlijking van het team noemt. De stoere, zelfverzekerde verdediger is de leider achterin, misschien wel de branie zelve. Met die houding wil België zich nu wel eens op een groot toernooi laten zien.
(ANP)