AZ wint verdiend bij terugkeer Advocaat
Cambuur niet opgewassen tegen Alkmaarders: 3-1

20-10-2013 18:18

AZ heerste zonder groots te spelen tegen Cambuur, dat in de openingsfase via Michiel Hemmen nog wel op 0-1 kwam. Roy Beerens en Aron Jóhannsson bogen die achterstand nog in de eerste helft om in een 2-1 voorsprong. Na de rust bepaalde dezelfde Jóhannsson met een schitterende knal de eindstand op 3-1.

Advocaat gaf tegen de Friezen Maarten Martens een belangrijke rol op het middenveld. Hij bombardeerde de Belg tot vormgever van de aanvalsacties. Naarmate de beweeglijke en technisch begaafde Martens beter in zijn ritme kwam, een redelijk geslaagd experiment, alhoewel hij de topvorm nog niet te pakken heeft. Hij behield wel steeds het overzicht, ook nadat AZ in de openingsfase verrassend op achterstand kwam. Michiel Hemmen kopte een vrije trap van Marcel Ritzmaier achter doelman Esteban.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat de afweer van Cambuur moest buigen. Eerst miste Aron Jóhannsson in vrije positie, kopte Maarten Martens over en stopte doelman Leonard Nienhuis een schot van Celso Ortiz. Roy Beerens brak tien minuten voor rust het moedige verzet van de ongecompliceerd spelende Friezen. Hij rondde voorbereidend werk van Nick Viergever en Aron Jóhannsson van dicht bij af. Nog voor de rust kwam AZ via Aron Jóhannsson op voorsprong.

Ook in de tweede helft bood Cambuur verdienstelijk partij. Zodra daar mogelijkheden toe waren zocht de ploeg van trainer Dwight Lodeweges de aanval. AZ-keeper Esteban moest zelfs enkele malen in actie komen. Ruim twintig minuten voor tijd besliste Aron Jóhannsson het duel. Met een schitterende knal poeierde hij de bal achter doelman Leonard Nienhuis. Het zevende eredivisiedoelpunt dit seizoen van de in de Verenigde Staten geboren IJslander.