"Het plan van Van Basten pakte niet goed uit"
Jurre de Ruiter
HEERENVEEN
Trainer Marco van Basten koos in eigen huis niet voor het pure voetbaltalent van Hakim Ziyech. De publiekslieveling werd op de bank geposteerd en hoorde daar al na 25 minuten het publiek zijn naam scanderen, maar het duurde nog tot de 86e minuut voordat hij zijn entree mocht maken. Ziyech weigerde na afloop met de pers te praten en hij was niet de enige die chagrijnig door de spelerstunnel liep.
"Finnbogason mag boos op zichzelf zijn"
Alfred Finnbogason kwam al scheldend van het veld, De Roon kan zich die frustratie goed voorstellen. De IJslandse spits miste in de tweede helft twee levensgrote kansen op de gelijkmaker. "Hij als spits, die zulke kansen normaal scoort, mag dan boos op zichzelf zijn", aldus De Roon in gesprek met VoetbalPrimeur. "Ik denk niet dat hij de enige was die boos was, maar hij had de gelijkmaker op zijn voet. Dat is zuur, dus ik snap zijn frustratie."
De Roon startte op het middenveld met Joey van den Berg en Magnus Eikrem en wist in het eerste half uur niet waar hij kijken moest. Heerenveen werd van het kastje naar de muur gestuurd en keek al snel tegen een 0-2 achterstand aan. De Roon: "We hebben de wedstrijd in het eerste half uur verloren. Want in de zestig minuten daarna waren we niet minder dan Feyenoord, gezien de kansen hadden we misschien zelfs de 2-2 verdiend."
Plan Van Basten
Van Basten koos zondag voor een middenveld met de punt naar voren. "Maar dat plan pakte niet goed uit. Elke tweede bal was voor Clasie, die vervolgens kon gaan passen. Terwijl het juist de bedoeling was dat hij niet aan de bal kwam. Tactisch hadden we het niet goed in orde en dan is het moeilijk om dat in twee, drie minuten om te zetten. Na een half uur hebben we overlegd en gingen we op een andere manier spelen (met de punt naar achteren, red.) en toen hadden we iets meer controle."
De middenvelder van Heerenveen weet de slappe start aan de tactiek en een gebrek aan scherpte. Maar hadden de Friezen niet van eigen kracht moeten uitgaan om Feyenoord zo – bijna als vanouds – het vuur aan de schenen te leggen? De Roon vraagt zich af of zoiets überhaupt mogelijk is dit seizoen. "We keken op het formulier en zagen dat Feyenoord een ploeg heeft die ten opzichte van vorig jaar op één positie na hetzelfde is. Zij hebben kwalitatief gewoon meer in huis dan wij. We wilden opportunistisch druk zetten en één-op-één spelen, maar dat pakte niet uit zoals het uit moest pakken."
Vastigheid
Waar Ronald Koeman zijn ideale samenstelling gevonden lijkt te hebben, daar gooit Van Basten nagenoeg elke week zijn elftal op de kop. Dit keer waren Ziyech, Luciano Slagveer en Joeri de Kamps het slachtoffer. "Maar iedereen kent zijn taak", countert De Roon als wij hem vragen of Heerenveen niet meer vastigheid nodig heeft. "Het heeft niet zozeer te maken met de mensen, het viel gewoon een keer niet goed. Dit seizoen zijn wij niet super in het voetballend opbouwen. Dan moeten we slimmer zijn, de lange bal spelen en tweede ballen winnen."
De vraag is nu welk middenveld Van Basten vrijdag tegenover het sterke middenveld van PEC Zwolle zet. Gaat hij weer voor het trio van zondag of kiest hij voor de creativiteit van Ziyech? "Ik denk dat Hakim het heel goed heeft gedaan, maar wij drie hebben ook onze goede wedstrijden gespeeld", aldus De Roon. "De concurrentie is goed, je moet zorgen dat je presteert als je in het elftal staat."
Linkerrijtje
Heerenveen zakt door de nederlaag naar plek acht. De top is uit beeld en een gevecht in de middenmoot dreigt. "We moeten zorgen dat we in het linkerrijtje blijven. We spelen voor de winterstop nog twee competitiewedstrijden (uit bij PEC en AZ, red.) en daarin moeten we zeker drie punten pakken", besluit De Roon.