Oude wijsheid doet topclub Lyon naar 2016 smachten
Clement Grenier na een gemiste kans in de Europa League tegen Rijeka

Oude wijsheid doet topclub Lyon naar 2016 smachten

16-02-2014 08:00
1

Na zeven vette jaren komen zeven mindere jaren. Niet veel mensen geloven in dit soort wijsheden, maar bij Olympique Lyon weten ze inmiddels beter. Na zeven kampioenschappen op rij kennen Les Gones de laatste jaren sportieve tegenslag met de teleurstellende zesde plaats van dit seizoen als dieptepunt.

Door Kevin Lux

Tegen hekkensluiter AC Ajaccio moet zondag dan ook gewonnen worden om nog een beetje hoop te houden op een mooie klassering aan het einde van het seizoen. Tussen 2002 en 2008 stond er geen maat op het team van Lyon. Met talentvolle spelers van eigen bodem wisten de Oost-Fransen elk jaar opnieuw de weggekochte toppers te vervangen.

Kon er destijds niemand aangetrokken worden, dan stond er altijd wel een jeugdspeler klaar om de leegte op te vullen. Zo maakte het publiek onder andere kennis met spelers als Sidney Govou, Karim Benzema en Steed Malbranque, die inmiddels alweer terug is in Lyon en ondanks zijn hoge leeftijd een belangrijke rol in het zwalkende elftal vervult. Talenten uit de eigen jeugd stromen nog steeds door. Het is vooral het aankoopbeleid dat niet meer de toppers van weleer oplevert.

Laatste miljoenendeal gigantische misser
De afgelopen jaren hebben veel middelmatige spelers hun weg naar de Rhônestad gevonden. Waar voorheen talenten als Eric Abidal, Florent Malouda en Jeremy Toulalan voor Lyon kozen, moeten de fans het nu doen met een speler als Gaël Danicn. Uitgerekend de laatste topper die de flamboyante voorzitter Jean-Michel Aulas naar Lyon haalde, bleek een enorme miskoop te zijn. Yoann Gourcuff heeft bij de withemden nooit kunnen laten zien wat hij de jaren ervoor bij Bordeaux bracht.

Toch is het gebrek aan goede aankopen niet direct de schuld van Aulas of zijn scoutingapparaat. Lyon is de laatste jaren voorbijgestreefd door de oliemiljoenen uit Parijs en Monaco. Koos een talent voorheen voor de topploeg uit de tweede stad van Frankrijk, nu kiezen ze voor een vet contract in de hoofdstad of het prinsdom. Zelfs de oudgedienden Abidal en Toulalan maakten hun Ligue 1-rentree liever in het shirt van Monaco.

Lazazette en Grenier houden talenten-eer hoog
Omdat de scouts van Europese topclubs hun weg naar het Stade Gerland ook nog steeds weten te vinden, staat er in Lyon dit jaar maar een matig elftal. Zo loopt de ontevreden Bafetembi Gomis sloffend over het veld  en is de club er nooit in geslaagd een goede vervanger voor keeper Hugo Lloris aan te trekken. Daardoor staat de 34-jarige Rémy Vercoutre noodgedwongen op doel.

Het gebrek aan goede aankopen is voor veel jeugdspelers van Lyon de kans geweest zich in het eerste te spelen. Aanvaller Alexandre Lacazette is dit seizoen regelmatig beslissend met zijn doelpunten en achterin doet Samuel Umtiti denken aan Abidal in zijn beste jaren. De grootste verrassing is nog wel middenvelder Clement Grenier. De spelverdeler mocht vorig seizoen nog vertrekken bij Lyon. OGC Nice had interesse, maar door de blessure van Gourcuff ging die overgang niet door. Grenier verving de international zo goed dat Gourcuff sindsdien tweede keus is.

Garde onder druk
Zondag krijgen Les Gones  de kans om het thuispubliek weer eens te trakteren op een mooie overwinning. Rode lantaarn Ajaccio heeft dit seizoen pas twee keer gewonnen en lijkt op weg naar de Ligue 2. Voor Lyon-trainer Rémi Garde hangt veel af van deze wedstrijd. Een nieuwe nederlaag kan hij zich waarschijnlijk niet permitteren, want ook al weet iedereen dat PSG en Monaco een klasse apart zijn, de derde plaats moet volgens de clubleiding haalbaar zijn. De kans dat die klassering gehaald wordt, lijkt echter klein. De fans kijken intussen al reikhalzend uit naar 2016, als de zeven mindere jaren voorbij zouden moeten zijn.

(Kevin Lux / VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s