Boëtius: Wat meeweegt is dat zeges op Ajax niet vaak voorkomen
Feyenoorder leeft toe naar Klassieker tegen Ajax

Boëtius: "Wat meeweegt is dat zeges op Ajax niet vaak voorkomen"

26-02-2014 13:54
8

Jean-Paul Boëtius maakte vorig seizoen in de Klassieker zijn debuut voor Feyenoord. Komende zondag wacht zijn tweede krachtmeting met de Amsterdammers in De Kuip.

"Het is bijna niet te beschrijven hoeveel impact een Klassieker heeft", blikt Boëtius op de clubsite vooruit. "Bij de supporters leeft die wedstrijd al weken van te voren. Die beleving is niet gespeeld, maar puur. Wat misschien ook meeweegt is dat overwinningen op Ajax niet vaak voorkomen. De laatste keer, met Guidetti, zat ik op de tribune. De sfeer was ongelofelijk, het stadion trilde helemaal."

"Nog geen jaar later speelde ik zélf de Klassieker. Dan beleef je zo'n wedstrijd heel anders, maar niet minder intens. Ik weet nog dat we lange tijd tegen een achterstand aankeken, maar De Kuip was geen moment stil. De supporters bleven ons naar voren schreeuwen. Het is een cliché, maar als speler komen er dan extra krachten los om te blijven vechten voor de overwinning. Verliezen is geen optie", weet Boëtius.

Voordat Boëtius met het eerste de Klassiekers speelde, werkte hij in de jeugd veel duels af met Ajax. Op bepaalde punten waren die duels al met de échte Klassieker te vergelijken. "Qua rivaliteit zie ik geen verschil, die is er in de jeugd óók. Ik heb geen hekel aan Ajax of aan Amsterdam, ik ken zelfs veel jongens van nationale jeugdelftallen, maar wanneer we tegen elkaar moesten was ik er dagen van te voren al mee bezig. Die spanning vóél je, bijvoorbeeld de avond ervoor of 's ochtends bij het opstaan. Het gekke is dat ik die spanning bij mijn debuut juist niet voelde. Ik dacht meer na over het spelen in De Kuip op zich dan dat we tegen Ajax moesten."