Ten Hag ziet keerzijde succes Bayern: Eisen zijn vreselijk hoog
Spelers tweede elftal zien dat lat hoog is: "Het motiveert, maar het demotiveert tegelijkertijd ook"

Ten Hag ziet keerzijde succes Bayern: "Eisen zijn vreselijk hoog"

25-03-2014 10:14

Als trainer van het tweede elftal van Bayern München moet Erik ten Hag zijn spelers klaarstomen voor een doorbraak in de hoofdmacht. Maar doordat de Zuid-Duitse topformatie ongekend dominant is, ziet de Nederlander de lat hoger en hoger worden. Het succes heeft dus een keerzijde.

"Het gaat twee kanten op. Het motiveert ze, maar het demotiveert tegelijkertijd ook", legt Ten Hag uit in Sp!ts. "Sommige spelers hebben mee kunnen trainen en zelfs mogen spelen met het eerste. Ze hebben gezien dat de eisen vreselijk hoog zijn. Daar moeten ze tegen opboksen."

Wedden

Meer odds

"Dat motiveert ze, maar sommige spelers weten ook dat het misschien wel onbereikbaar voor ze is. Of dat ze eerst een andere weg moeten volgen om daar te kunnen komen. Dat compliceert het voor mij, maar dat is ook de uitdaging", vindt de voormalig coach van Go Ahead Eagles.

Bayern-gen
De dominantie in de Bundesliga en de Champions League zorgt echter niet voor nonchalance, merkt ook Ten Hag. "Ik denk dat dat het Bayern-gen is. Die onvoorstelbare eerzucht en ambitie om het hoogste na te streven. Er heerst hier in alle geledingen een geweldige honger naar prijzen. Het gaat nu lekker, omdat ze van succes naar succes gaan, van record naar record."

"Ik denk dat dat het knappe is van de regie en het proces van coach Guardiola, zeker omdat de ploeg het dit seizoen met een andere speelstijl doet dan vorig jaar. Het ziet er ook spectaculair uit:", vervolgt de oud-prof. "Natuurlijk staat er een uiterst talentvolle groep, maar het is het resultaat van heel hard werken. Zo is er een eenheid gesmeed door de staf met Guardiola als grote regisseur."

Opleiden en opvoeden
Ten Hag werkt bij het tweede elftal met dezelfde speelwijze als Guardiola. De Spanjaard betrekt de Nederlander af en toe ook bij het eerste en soms mogen zijn spelers doorschuiven. Onder meer Julian Green en Pierre Höjberg roken aan het grote werk.

"We proberen de spelers daarin op te leiden en op te voeden. Dat is een heel lange weg. Het is erg lastig voor ze, omdat jonge spelers vaak nog niet het vermogen of de rijpheid hebben om zo te spelen", zegt Ten Hag die aan kop gaat in de Regionalliga. Promotie is echter niet het doel. "Dat is spelers door te laten stromen naar het eerste elftal."