De Tien: culthelden en kleurrijke Eredivisie-voetballers
Van Blaise N'Kufo tot Rene van Rijswijk

De Tien: culthelden en kleurrijke Eredivisie-voetballers

10-04-2014 10:10
11

Supporters komen niet alleen naar het stadion voor voetballers met een fabelachtige techniek, sierlijke loop of hard afstandsschot. Aspecten als loyaliteit, uitstraling of een aparte haardos zijn soms minstens zo belangrijk. In een nieuwe 'De Tien' nemen we tien kleurrijke voetballers onder de loep, ieder op zijn eigen manier bijzonder.

10. Barry van Galen
Een explosief persoon met een oogstrelende techniek. Dat was Barry van Galen. De voormalige middenvelder was in 2005 de architect op het middenveld van AZ, met wie hij de halve finale van de toenmalige UEFA Cup bereikte. Helemaal bijzonder was de leeftijd waarop Van Galen in de nadagen van zijn voetballoopbaan zijn debuut maakte in het Nederlands elftal. De middenvelder was 34 jaar toen hij mocht opdraven in de wedstrijd tegen Andorra.



9. Patrick Pothuizen
Patrick Pothuizen was in zijn periode in Nederland een bijzonder populaire verdediger bij NEC. In Nijmegen trok Potje veel op met Marcel Koning, die net als zijn ploeggenoot een paardenstaart droeg. Dat leverde het tweetal de bijnaam de Alpenzusjes op. In 2010 werd Pothuizen recordhouder gele kaarten in de Eredivisie, door in de wedstrijd tegen Ajax zeer opzichtig hands te maken. Vervolgens toonde Pothuizen het publiek zijn T-shirt, waarop met gele letters het getal 84 te zien was.



8. Theo Janssen
De naam Theo Janssen behoeft eigenlijk geen introductie. Theo is gewoon Theo. De man die na zijn wedstrijden graag een sigaretje rookte, maar bovenal beschikte over een geweldig linkerbeen. Janssen begon zijn loopbaan bij 'zijn' Vitesse, waar hij via avonturen bij FC Twente en Ajax in 2012 weer terugkeerde. Begin vorige maand maakte de 32-jarige Arnhemmer bekend zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.



7. Melvin Platje
Alleen zijn achternaam maakt je al vrolijk, maar Melvin Platje bewees in zijn jaren in Nederland dat hij ook nog eens uitstekend kan voetballen. In zijn periodes bij FC Volendam en NEC kwam de aanvaller vaak als invaller binnen de lijnen. Met weergaloze stiftjes en volley’s wist Platje regelmatig de show te stelen. Als basisspeler was Platje minder succesvol, wat hem de door hemzelf gehate bijnaam supersub opleverde.

6. René van Rijswijk
Deze middenvelder/aanvaller speelde niet bij de grootste clubs in zijn loopbaan, maar dat is ook helemaal niet erg. Rene van Rijswijk is zo'n typische Eredivisie-voetballer. Vanwege zijn paardenstaart werd hij bekend en nog steeds is hij vaak één van de eerste namen die genoemd wordt als het over 'culthelden' gaat. 'Zoals ik voetbal ben ik ook: alles op intuïtie, maar ook veel nadenken', zei hij ooit in VI.



5. Christian Gyan

Wellicht stond hij niet bekend als de meest begaafde voetballer, maar Christian Gyan kan in Rotterdam-Zuid niet meer stuk. Elf jaar speelde de voormalige rechtsback voor Feyenoord, waarmee hij in 2002 beslag legde op de UEFA Cup. Het Legioen zal Gyan voornamelijk herinneren als een hardwerkende verdediger, maar vooral vanwege zijn bidritueel voorafgaand aan een wedstrijd. Inmiddels werkt Gyan in de Rotterdamse haven.



4. Blaise N'Kufo
Zijn standbeeld voor de Grolsch Veste is het bewijs dat Blaise N'Kufo en FC Twente voor altijd aan elkaar verbonden zullen zijn. In 2003 arriveerde de Zwitserse Congolees in Enschede, waar hij in totaal zeven jaar zou blijven. In zijn periode bij Twente kwam N'Kufo in totaal tot 114 doelpunten in 223 competitieduels, waarmee hij clubtopscorer aller tijden is. Bovendien werd hij in 2010 kampioen van Nederland.



3. Ger Senden
Niemand verdient de titel Mister Roda JC meer dan Ger Senden. De voormalige rechtsback speelde in totaal liefst negentien seizoenen voor de Limburgse club en is daar momenteel nog actief als teammanager. Als speler won Senden, die zijn hele voetballoopbaan voor Roda uitkwam, met zijn club in 1997 de KNVB Beker. Nog altijd is 'De Spijker van Chevremont' erg geliefd bij de supporters.

2. Tom Beugelsdijk
Tom Beugelsdijk is pas aan zijn tweede seizoen in de Eredivisie bezig, maar de mandekker van ADO Den Haag behoort nu al tot misschien de wel meest kleurrijke spelers van het moment. Met zijn onverzettelijkheid, stoere kop en tomeloze inzet veroverde de verdediger bliksemsnel de Haagse harten. Beugelsdijk beschikt bij ADO over een aflopend contract, maar als de residentieclub slim is legt het de stopper nog een paar jaar vast. Al is het maar voor de fans.

1. Sjaak Polak
Voetballers die onomwonden hun mening geven. In het huidige voetbal zie je ze door de vele mediatrainingen zelden meer, maar de inmiddels gestopte Sjaak Polak kon het als geen ander. Of hij nu voor FC Twente, ADO Den Haag, Sparta Rotterdam of BV Veendam speelde, de interviews van de Hagenaar waren om van te smullen. Teksten als "De gele kaarten komen tegenwoordig met de post" of "Ten Rouwelaar komt niet goed van de grond af" droegen bij aan zijn status als cultheld. Tik zijn naam maar eens in op YouTube in en de compilaties vliegen je om de oren.

 

Mis jij een cultheld of heb jij een bijzondere herinnering aan een van deze spelers? Praat mee in het reactiesysteem!