'Verouderde' Serie A dankt gewenste plus aan loyale fans
Competitie trekt iets meer mensen in seizoen 2012/13

'Verouderde' Serie A dankt gewenste plus aan loyale fans

14-04-2014 21:02
1

De publieke belangstelling voor het Italiaanse voetbal is vorig seizoen in de Serie A iets toegenomen, voor het eerst in vijf jaar. In totaal trokken de wedstrijden op het hoogste niveau bijna 8,6 miljoen toeschouwers, een groei van 2,7 procent. De lichte stijging was echter vooral te danken aan de promotie van Torino, Sampdoria en Pescara, clubs met een van oudsher grote, trouwe aanhang.

In vergelijking met de andere belangrijke competities in Europa staat het profvoetbal er in Italië minder rooskleurig voor. In de vier divisies samen nam de toeloop met 800.000 bezoekers af tot iets meer dan 12,3 miljoen. Dat is een verlies van zes procent in vergelijking met 2011-2012. Met name de Serie B leverde veel in, bijna een kwart.

Een verouderde infrastructuur en restricties bij de kaartverkoop, bedoeld om het geweld in en rond de stadions in te dammen, worden gezien als de belangrijkste redenen voor de tanende belangstelling voor een plek op de tribune. Dat de wedstrijden van de topclubs tevens op televisie zijn te zien heeft ook negatieve gevolgen voor de recettes aan de kassa.