Engelse tabloids smullen al van mogelijke komst 'schreeuwer' Van Gaal
"Het wordt interessant en amusant, want we hebben hier ook nog José Mourinho rondlopen, haha"

Engelse tabloids smullen al van mogelijke komst 'schreeuwer' Van Gaal

25-04-2014 10:21

De Engelse tabloids watertanden al bij de gedachte dat Louis van Gaal misschien gaat managen in de Premier League, ook al botert het niet tussen hem en de pers. De bondscoach van Nederland zit op de hotseat om bij Manchester United aan de slag te gaan, terwijl ook Arsenal en Tottenham Hotspur genoemd worden. 

Ian Ladyman van The Daily Mail denkt dat Van Gaal een goede keus zou zijn van Manchester United. "Moyes verloor de kleedkamer; de spelers namen hem niet serieus. Dat zal Van Gaal niet overkomen. Net als Ferguson heeft hij ook oog voor talent en laat hij zijn oren niet hangen naar de grote spelers. Er is er maar één de baas en dat is Van Gaal", citeert Sp!ts.

Ladyman heeft al slechte ervaringen met de bondscoach uit de eerste periode bij Oranje. Toch ziet hij Van Gaal graag komen, ook al is zijn relatie met de media geen goed huwelijk. "Wat betreft de pers: ik denk niet dat hij zich zal aanpassen. Het wordt interessant en amusant, want we hebben hier ook nog José Mourinho rondlopen, haha."

"Hij schreeuwt nooit, Van Gaal wel"
Journalist en schrijver Simon Kuper, bekend met de Nederlandse en de Engelse voetbalcultuur, begrijpt dat wel. "De tabloids vinden zo'n man als Van Gaal heerlijk", zegt hij. "Ik voorzie grote problemen. De vergelijkingen met Ferguson en Mourinho gaan mank. Ferguson kon ook een hork zijn, maar hij kon zich dat permitteren. Hij had succes, was verweven met de club en ook niet onbelangrijk: hij spreekt de taal. Een uitbarsting bij hem diende als tactisch wapen."

"Mourinho komt er ook mee weg. Hij schreeuwt nooit, Van Gaal wel. Dat is een groot verschil", denkt Kuper. "Daar komt bij dat Mourinho charisma heeft. Het is een knappe man, terwijl Van Gaal er toch raar uitziet. Net zoals Ferguson is Mourinho altijd 'in control'. De boosheid is gepland, dient een doel. Van Gaal laat zich echter gaan. Dat Van Gaal in beeld is bij United heeft puur met zijn opvatting over voetbal te maken."