In het kort: Club speelt in WK-shirts, Engelaar maakt doelpunt van het jaar

In het kort: Club speelt in WK-shirts, Engelaar maakt doelpunt van het jaar

28-04-2014 20:08

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Club speelt in WK-shirts
De Braziliaanse club Sport Recife heeft een opmerkelijke manier gevonden om de landen te eren die vanaf juni hun WK-wedstrijden in hun stadion afwerken. De club speelt drie competitieduels niet in het eigen zwartrood, maar in de tenues van Japan, Mexico en Duitsland. De actie, waarin kledingsponsor Adidas een behoorlijk aandeel heeft, begon twee weken geleden toen Sport in de kleuren van Japan Santos op 1-1 hield. Afgelopen zondag werd Chapecoense met 2-1 verslagen in het groen-wit-rood van Mexico. Komende week treedt de ploeg aan in de kleding van Duitsland, als Internacional de tegenstander is.

QPR mist sterkhouder in cruciale fase
ueens Park Rangers moet het in de nacompetitie om promotie naar de Premier League stellen zonder voormalig Engels international Jermaine Jenas. De 31-jarige middenvelder, die in het verleden lang voor Newcastle United en Tottenham Hotspur speelde, raakte zaterdag tijdens de training geblesseerd aan de rechterknie. Onderzoek heeft uitgewezen dat de voorste kruisband volledig is gescheurd. Volgens de artsen is een reconstructie wenselijk. Na de operatie moet Jenas, die tijdens zijn carrière al veel fysiek ongemak heeft gekend, zes tot negen maanden revalideren.

Oud-PSV'er Engelaar maakt doelpunt van het jaar
Orlando Engelaar is ondanks zijn teleurstellende seizoen met Melbourne Heart toch nog in de prijzen gevallen. De oud-PSV'er werd maandag uitgeroepen tot maker van het mooiste doelpunt van het jaar. Engelaar schoot op 22 maart vanaf eigen helft knap raak in de wedstrijd tegen Central Coast Mariners. De middenvelder kreeg zijn prijs op het gala waar ook de beste speler van de competitie werd bekendgemaakt. Die eer viel Thomas Broich van Brisbane Roar te beurt. Engelaar verruilde afgelopen zomer PSV voor de ploeg van trainer John van 't Schip, die dit jaar onderaan eindigde in de competitie. Ook Rob Wielaert staat bij Melbourne Heart onder contract.



Van der Hoorn blijft toch in Den Bosch
Algemeen directeur van FC Den Bosch Fred van der Hoorn gaat per 1 juli 2014 verder als manager voetbalzaken. Dat maakte de eerstedivisionist maandag bekend. In zijn nieuwe functie is de oud-speler van de club uit de Jupiler League verantwoordelijk voor alle zaken op voetbaltechnisch gebied. De afgelopen vijf maanden combineerde Van der Hoorn beide functies. Hij ondertekent een contract voor onbepaalde tijd. Zijn taken als algemeen directeur worden overgenomen door Marc Latupeirissa.

Phillips vindt het na twintig jaar welletjes
Kevin Phillips stopt aan het einde van het seizoen met voetballen. De veertigjarige aanvaller van Leicester City vindt het na twintig jaar profvoetbal tijd voor een nieuwe uitdaging. De oud-aanvaller van clubs als Southampton, Aston Villa, West Bromwich Albion en Birmingham City kroonde zich in het seizoen 1999/2000 als speler van Sunderland tot topscorer van de Premier League. Met Engeland nam Phillips als international deel aan het EK 2000 in Nederland en België. Hij kwam tot acht interlands namens The Three Lions.

Kieftenbeld twee duels geschorst
Maikel Kieftenbeld heeft het schikkingsvoorstel van twee duels schorsing plus één voorwaardelijk geaccepteerd. De aanvoerder van FC Groningen mist de laatste competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo en het eerste duel in de play-offs om Europees voetbal. Kieftenbeld kreeg zondag de rode kaart in het door zijn ploeg gewonnen uitduel bij Roda JC

UEFA: minuut stilte voor Vilanova en Boskov
Voorafgaand aan de halve finales van de Champions League zal een minuut stilte worden gehouden voor de deze week overleden Tito Vilanova en Vujadin Boskov. Dat meldt de Europese voetbalbond UEFA maandag. De clubs mogen zelf bepalen of ze ook rouwbanden dragen. De Spanjaard Vilanova overleed vrijdag op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. In het seizoen 2012/2013 leidde hij FC Barcelona naar de titel in de Primera Division. Daarvoor was hij assistent van succescoach Josep Guardiola. Boskov overleed zondag. De voormalige bondscoach van Joegoslavië werkte in Nederland bij FC Den Haag en Feyenoord en vierde grote successen met Real Madrid en Sampdoria. De Serviër werd 82 jaar.

Ibrahimovic op tijd fit voor kampioensduel PSG
Zlatan Ibrahimovic is waarschijnlijk op tijd fit voor de kampioenswedstrijd van Paris Saint-Germain op 7 mei tegen Stade Rennes. Dat heeft de dokter van de koploper van Frankrijk maandag laten weten. Ibrahimovic is bijna hersteld van een hamstringblessure die hij vier weken geleden opliep in het eerste duel met Chelsea in de kwartfinale van de Champions League. Zonder de sterspeler verloren de Fransen het tweede duel met de club uit Londen en werden ze uitgeschakeld. Paris Saint-Germain moest zondag genoegen nemen met een gelijkspel tegen het laaggeklasseerde Sochaux (1-1).

"Ferrie vond het een geweldig moment"
Het gebaar van de fans van ADO Den Haag in het Eredivisie-duel met AZ heeft Ferrie Bodde goed gedaan. In de zesde minuut kreeg de oud-voetballer van de Haagse club een staande ovatie van de aanwezige fans, die zo de oude publiekslieveling een hart onder de riem wilden steken. Bodde werd afgelopen week met een bacteriële infectie opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels is hij weer uit zijn coma ontwaakt. "Ferrie vond het een geweldig moment. Hij wist niet dat hij nog zo goed lag bij de supporters", zegt Rob Meppelink, hoofd opleidingen en technisch manager van ADO, in gesprek met RTV West. "Ferrie moet sowieso nog een week in het ziekenhuis blijven, maar hij maakt het naar omstandigheden goed."

Higuain ligt op koers voor bekerfinale
Napoli lijkt komende zaterdag tijdens de finale van de Coppa Italia weer een beroep te kunnen doen op Gonzalo Higuain. De Argentijnse spits werd afgelopen weekend per brancard van het veld gedragen tijdens het duel met Internazionale, maar de schade blijkt mee te vallen. Even werd er gevreesd voor een gebroken scheenbeen, maar waarschijnlijk betreft het slechts een kneuzing. Napoli neemt het in de finale van het Italiaanse bekertoernooi op tegen Fiorentina.

Commons aan de haal met Schotse titel
Celtic-verdediger Virgil van Dijk ziet zijn uitstekende debuutseizoen in Schotland niet bekroond worden met een persoonlijke onderscheiding. De Nederlandse verdediger moest het tijdens de verkiezing voor de Schotse voetballer van het jaar afleggen tegen teamgenoot Kris Commons. Commons liet naast Van Dijk ook teamgenoot Fraser Forster en Kilmarnock-aanvaller Kris Boyd achter zich.

Hasebe vreest WK te moeten missen
Voetballer Makoto Hasebe weet nog steeds niet of hij met Japan op het WK kan uitkomen. De aanvoerder van de nationale ploeg is nog niet hersteld van een knieblessure. "Volgens mij gaat het de goede kant op, maar ik kan nu nog niet spelen", zegt de dertigjarige speler van 1. FC Nürnberg. "Ik kan ook nog niet zeggen wanneer dat wel mogelijk is." Hasebe is met 75 interlands een van de meest ervaren voetballers van zijn land. Hij staat al sinds januari aan de kant met knieklachten. Sindsdien is hij al twee keer geopereerd. Japan stuit in de groepsfase van het WK in Brazilië op Colombia, Griekenland en Ivoorkust.