In het kort: Oranje-talenten naar halve finale EK, Köln winkelt in Salzburg

In het kort: Oranje-talenten naar halve finale EK, Köln winkelt in Salzburg

12-05-2014 18:13

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Oranje onder 17 zeker van halve finale
Het Nederlands elftal voor spelers onder zeventien jaar heeft zich op het EK in Malta geplaatst voor de halve finales. Oranje was in de tweede groepswedstrijd met 5-2 te sterk voor het thuisland. Namens Oranje scoorde Feyenoorder Jari Schuurman drie keer. PSV-speler Steven Bergwijn nam de andere twee treffers voor zijn rekening. Met zes punten uit twee wedstrijden is Nederland al zeker van een plek in de halve finales. De laatste groepswedstrijd vindt donderdag plaats. Dan is Engeland de tegenstander.

FC Köln haalt Svento weg uit Salzburg
Het net gepromoveerde 1. FC Köln heeft zich met het oog op komend seizoen versterkt met de Slowaak Dusan Svento. De 28-jarige middenvelder komt over van Red Bull Salzburg, waar hij in het bezit was van een doorlopend contract. De 26-voudig international kwam in zijn loopbaan eerder uit voor Slavia Praag. Hoeveel de Duitse club neertelt voor de voetballer is niet bekendgemaakt. In Duitsland tekende Svento een contract tot de zomer van 2016.

Aston Villa is te koop
Voetbalclub Aston Villa staat te koop. Dat zegt de huidige eigenaar Randy Lerner maandag op de website van de Engelse vereniging: “Ik heb het gevoel dat het tijd is voor een nieuwe eigenaar en dus nieuw leiderschap.” De Amerikaan werd in 2006 eigenaar van de club, waar Nederlanders Ron Vlaar en Leandro Bacuna onder contract staan, en heeft landgenoot Merrill Lynch van de Bank of America gevraagd om advies bij de verkoop. De formatie uit Birmingham eindigde dit seizoen als vijftiende in de Premier League, vijf punten boven de degradatiestreep.

Langste seizoen ooit voor AZ
AZ is bezig aan het langste seizoen dat de club ooit heeft meegemaakt. Niet eerder werkte de club uit Alkmaar zoveel wedstrijd in één seizoen af. Momenteel staat de teller op 56 officiële wedstrijden, een evenaring van het oude record. Aan het totaal worden nog twee duels toegevoegd; AZ neemt het donderdag en zondag in de finale van de play-offs om Europees voetbal op tegen FC Groningen.

Aalborg kampioen van Denemarken
Aalborg BK mag zich kampioen van Denemarken noemen. De koploper had aan een gelijkspel op bezoek bij Vestsjaeland voldoende om de zevende titel uit de historie binnen te slepen. De laatste keer dat Aalborg zich kampioen van Denemarken mocht noemen was in 2008.

Doek valt voor Anzhi
Anzhi Makhachkala is komend seizoen niet langer actief op het hoogste niveau in Rusland. De gevallen ‘topclub’ degradeerde dit weekend uit de Premjer-Liga. Anzhi ging met 1-0 onderuit op bezoek bij FK Krasnodar en kan daardoor niet meer ontsnappen aan een afdaling. Anzhi was vier seizoenen achter elkaar actief op het hoogste niveau.

PEC Zwolle test tweetal
Stelios Vasiliou en Soufian Moro zijn op proef bij PEC Zwolle. Dat meldt de bekerwinnaar maandag. De 23-jarige Vasiliou komt uit voor het Griekse Levadiakos, Moro (21) is speler van FC Utrecht. Eén keer mocht hij zijn opwachting maken in de hoofdmacht.

Rellen in Congo: 15 doden, 21 gewonden
Zeker vijftien mensen zijn zondagavond in de hoofdstad Kinshasa van de Democratische Republiek Congo gedood toen een grote menigte in een volgepakt voetbalstadion op hol sloeg. Ook raakten zeker 21 mensen gewond. Voetbalfans waren boos op hun team toen de voetbalwedstrijd tussen ASV Club en Tout Puissant Mazembe was afgelopen. "Vier politieagenten werden daarop belaagd door supporters", zei de plaatselijke bestuurder Emmanuel Akweti. "Daarop vuurde de politie traangaskogels af, waardoor een menigte op hol sloeg."

Het dodental werd genoemd door de gouverneur van Kinshasa, Andre Kimbuta. Hij spoedde zich na de incidenten naar het ziekenhuis waar de gewonden werden binnengebracht. Een stormloop als deze komt in het Afrikaanse land vaker voor. Vorige maand overleden zeker 21 mensen toen er grote paniek uitbrak na een stroomstoring tijdens een druk bezocht muziekfestival.