Blatter opvallend eerlijk: Het toewijzen van het WK aan Qatar was een fout
Zwitserse preses spreekt van politiek druk en heeft spijt van keuze voor Qatar

Blatter opvallend eerlijk: "Het toewijzen van het WK aan Qatar was een fout"

16-05-2014 07:40
3

FIFA-voorzitter Sepp Blatter geeft toe dat de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar een fout is geweest. De Zwitserse preses is in een interview met een tv-station opvallend open over de keuze van de FIFA voor het oliestaatje.

"Het was een fout, maar er worden veel fouten gemaakt in het leven", citeert NUsport de FIFA-voorzitter in gesprek met RTS. Volgens Blatter werd er met name vanuit Frankrijk politieke druk uitgeoefend op de FIFA rondom de stemming in 2010. De Franse premier Nicolas Sarkozy nodigde tegelijkertijd met UEFA-voorzitter Michel Platini de emir van Qatar uit.

"Je kunt je niet voorstellen dat de Zwitserse president dat zou doen", zegt Blatter. Zelf stemde de Zwitser niet op Qatar. Ondertussen duiken er regelmatig verhalen op over de slechte manier waarop arbeiders in het land worden behandeld. Volgens The Guardian zouden er inmiddels al honderden werknemers, die betrokken waren bij de bouw van WK-stadions, zijn omgekomen.

Een ander onderwerp van discussie is het tijdstip waarop het WK wordt afgewerkt. In de zomermaanden is het snikheet in het oliestaatje. De FIFA maakt later dit jaar naar verwachting bekend dat het WK in 2022 afgewerkt wordt in de wintermaanden.