RKC door degradatie in de financiële zorgen
Met de degradatie van RKC Waalwijk verliest de Eredivisie een club die op het hoogste niveau vrijwel altijd werd gezien als een degradatiekandidaat. De Rooms Katholieke Combinatie, sinds 1984 actief in het profvoetbal, ontsnapte vaak en presteerde soms zelfs ver boven het verwachtingspatroon. Dat bleek dit seizoen niet haalbaar. De ploeg met de kleinste begroting was zondag in de finale van de play-offs niet opgewassen tegen Excelsior.
Het beperkte budget in Waalwijk is al zolang als de club bestaat een probleem. Met slechts 4,7 miljoen euro ter beschikking moest de directie aan het begin van het huidige seizoen een sterk uitgedunde selectie zien aan te vullen. Op zich was dat niet anders dan andere jaren, maar sinds de terugkeer op het hoogste niveau in 2011 gleed RKC toch langzaam af.
In het seizoen 2011/2012 eindigde de ploeg onder leiding van Ruud Brood nog op de knappe negende plek. RKC mocht zelfs meedoen aan de play-offs voor Europees voetbal, maar dat bleek eenmalig. Sterker nog, de play-offs om niet te degraderen kwamen het jaar erop al in zicht toen RKC het voetbaljaar als 14e afsloot. Dit seizoen volgde de zestiende plek, waardoor de ploeg was veroordeeld tot de - uiteindelijk teleurstellend verlopen - nacompetitie.
Degradatie is inmiddels geen onbekend fenomeen meer voor de aanhang in Waalwijk. RKC degradeerde al twee keer eerder uit de Eredivisie (2007 en 2010), maar speelde de jaren daarop steeds bovenin mee in de Jupiler League. Dat resulteerde in 2009 in promotie via de nacompetitie en in 2011 in de terugkeer op het hoogste niveau dankzij het kampioenschap.
Het is maar de vraag of dat RKC volgend jaar weer gaat lukken. De Waalwijkers kregen dit seizoen een naheffing van de Belastingdienst van ongeveer acht ton, die zwaar zal wegen op de begroting voor komend seizoen. De nieuwe trainer, die de vertrekkende Erwin Koeman moet opvolgen, zal het dan ook nog zwaar krijgen om een team te formeren dat volgend seizoen kampioen kan worden in de Jupiler League.