Nederlandse bond in gesprek met FIFA over experiment met video-arbiter

KNVB neemt het voortouw en wil experimenteren met videoscheidsrechter

20 mei 2014 om 17:46

De KNVB wil in nauw overleg met de FIFA in september een voorstel indienen om op bescheiden schaal te mogen experimenteren met het invoeren van een videoscheidsrechter. De voetbalbond hoopt dat de IFAB, de internationale spelregelcommissie, instemt met het voorstel, waarna in oktober met het experiment kan worden gestart. Dat zal dan gebeuren met enkele duels in de beloftencompetitie en in wedstrijden om de KNVB Beker.

Volgens manager competitiezaken Gijs de Jong en Raymond van Meenen, projectleider arbitrage 2.0, staat de FIFA 'niet onwelwillend' tegenover het experiment. De videoscheidsrechter kan bijvoorbeeld ingeschakeld worden bij overtredingen die de scheidsrechter zijn ontgaan of bij ernstig gemeen spel. Het terugzien van beelden moet het spel echter niet onnodig gaan vertragen. In het voorstel dat de KNVB gaat indienen, komt waarschijnlijk te staan dat binnen vijf tot vijftien seconden een beslissing moet zijn genomen.

"Vertegenwoordigers van de FIFA zijn bij de wedstrijd Feyenoord - Ajax geweest om te bekijken waar we mee bezig zijn", zei Van Meenen dinsdag op het KNVB Sportcentrum in Zeist tijdens een evaluatie over de arbitrage. "Ze gaven aan dat we door moesten gaan met ons onderzoek om wedstrijden eerlijker en sportiever te laten verlopen en de scheidsrechters optimale ondersteuning te geven." Afgelopen seizoen experimenteerde de voetbalbond met doellijntechnologie en het inzetten van de vijfde en zesde official.

Het HawkEye-systeem, dat beoordeelt of een bal wel of niet over de lijn is, is afgelopen seizoen bij zestien wedstrijden ingezet. Eén keer werd HawkEye daadwerkelijk gebruikt om te kunnen beoordelen of al dan niet sprake was van een doelpunt, bij Feyenoord - RKC Waalwijk. Tot eind van dit jaar staat de apparatuur in Amsterdam en vanaf 1 januari weer in de Kuip bij Feyenoord.

De voetbalbond is tevreden over het experiment om de scheidsrechter te ondersteunen met een vijfde en zesde official. Dat is in totaal tien keer gebeurd. Van Meenen: "We hopen het aantal wedstrijden komend seizoen verder om te schroeven om een nog betere evaluatie te krijgen." Het project arbitrage 2.0 loopt nog één seizoen. De totale kosten bedragen 500.000 euro.