Nederlanders ook in de lijst

De Tien: voetballers die overstapten naar de aartsvijand

23 mei 2014 om 10:10

De tijd dat voetballers jaren achtereen te zien waren in het shirt van dezelfde club hebben we al tijden achter ons gelaten. We kijken er niet meer van op als spelers om financiële of sportieve redenen overstappen naar een nieuwe werkgever. Een transfer naar een aartsvijand blijft echter 'onbespreekbaar' voor de voetbalfans. Vandaag bij VoetbalPrimeur een lijst van spelers die de 'verboden' stap wel maakten in het verleden.

 

 

 

 

10. Angelos Charisteas (Ajax-Feyenoord)
Ajax haalde de Griekse aanvaller in 2005 binnen, een half jaar nadat hij verantwoordelijk was voor de winnende treffer tijdens het EK 2004 waardoor zijn land de Europese titel wist te pakken. Zijn verblijf in Amsterdam werd geen groot succes. In 2007 maakte hij de overstap naar aartsrivaal Feyenoord. De aanvaller is tot op heden de enige buitenlandse voetballer die in een Klassieker wist te scoren voor zowel de Amsterdamse als ook de Rotterdamse formatie.



9. Dennis Law (Man Utd – Man City)
De voormalige Schotse spits was profvoetballer tussen 1956 en 1974. In 1964 werd hij verkozen tot de beste voetballer van Europa. Law speelde in het seizoen 1960-1961 in dienst van Manchester City voordat hij één jaar zijn geluk ging beproeven bij Torino. Vervolgens speelde hij ruim elf jaar in dienst van Manchester United. In 1973 stapte hij weer over naar Manchester City waar hij na één jaar afscheid nam als profvoetballer.

8. Carlos Tevez (Man Utd-Man City)
De Argentijn speelde twee seizoenen zijn wedstrijden in het shirt van Manchester United, maar deed dit op huurbasis. Vervolgens kreeg Tevez een aanbod van eerstgenoemde club, maar koos hij ervoor om de overstap te maken naar Manchester City.



7. Mario Götze (Dortmund-Bayern)
De laatste jaren zijn Borussia Dortmund en Bayern München de meest toonaangevende ploegen in de Duitse Bundesliga. De laatste twee jaar won laatstgenoemde club niet alleen de ‘wedstrijd’ op het veld, maar ook op de transfermarkt. In 2013 werd Mario Götze door de club uit Beieren overgenomen van Dortmund voor een transfersom van ongeveer 37 miljoen euro.



6. Robert Lewandowski (Dortmund-Bayern)
Bayern München was al niet echt populair bij de fans van Borussia Dortmund, maar in 2014 werd dat nog veel minder. In januari werd bekend gemaakt dat de landskampioen in het seizoen 2014/2015 kan beschikken over Dortmund-aanvaller Robert Lewandowski. De veel scorende Poolse spits maakt tot overmaat van ramp transfervrij de overstap naar zijn nieuwe werkgever.



5. Nick Barmby (Everton – Liverpool)
Een overstap van Everton naar Liverpool is er één die weinig gemaakt werd. In 2000 was Nick Barmby de eerste speler die het na een ‘pauze’ van 41 jaar aandurfde om het blauw gekleurde shirt te verruilen voor het rood van Liverpool. Dit werd hem op zijn zachts gezegd niet in dank afgenomen door de supporters van Everton.

4. Luis Enrique (Real Madrid – Barcelona)
De voormalige Spaanse middenvelder is vanaf komend seizoen verantwoordelijk voor de verrichtingen van het eerste elftal van Barcelona. Enrique speelde in het verleden echter van 1991 tot en met 1996 zijn wedstrijden in het shirt van Real Madrid. Nadat de club zijn aflopende contract weigerde te verlengen maakte hij in het laatstgenoemde jaar de opzienbarende overstap naar aartsrivaal Barcelona. In 1997 won hij met de Catalaanse club de Europa Cup 2.



3. Johan Cruijff (Ajax-Feyenoord)
Johan Cruijff keerde in het seizoen 1981/1982 terug op het oude nest bij Ajax. Na twee succesvolle seizoenen weigerde het bestuur van de Amsterdamse club te voldoen aan de wensen van de legendarische nummer 14. In 1983 maakte hij de veelbesproken overstap van Ajax naar Feyenoord. In Rotterdam wist hij direct beslag te leggen op de landstitel en de nationale beker. Na één seizoen te hebben gespeeld in Rotterdam nam hij definitief afscheid als profvoetballer.


2. Bernd Schuster (Barça-Real-Atlético)
De Duitser was in zijn tijd een controversiële voetballer en dat had te maken met zijn gedrag in en buiten het voetbalveld. Op het transfergebied maakte de middenvelder er ook een potje van in de jaren tachtig. In 1980 arriveerde hij bij Barcelona, maar in 1988 maakte hij na een ruzie met het bestuur van de club de overstap naar Real Madrid. Als klap op de vuurpijl verkaste hij drie jaar later naar Atlético Madrid waardoor hij één van de weinige voetballers is die gehaat wordt door fans van Barcelona en Real Madrid.


1. Luis Figo (Barça-Real Madrid)
De absolute winnaar in deze lijst is de Portugees Figo. De aanvallend ingestelde speler maakte in 2000 de overstap van Barcelona naar Real Madrid. Dit op het moment dat hij zeer populair was bij de fans in Catalonië. Het verhaal gaat dat Figo destijds een voorcontract ondertekende bij Florentino Perez die in de race was om president te worden van Real Madrid, dit met de gedachte dat deze man de strijd nooit zou winnen van de zittende Lorenzo Sanz. Laatstgenoemde werd echter verslagen en Perez hield Figo aan zijn eerder ondertekende contract. Supporters van Barcelona waren laaiend en men gooide tijdens een wedstrijd tegen Real Madrid, met Figo in de gelederen, een echte varkenskop op het veld.