Legendarische Oranje-momenten (10): Rijkaard spuugt Völler vol in zijn nek
Op het WK 1990 neemt Duitsland revanche op Oranje

Legendarische Oranje-momenten (10): Rijkaard spuugt Völler vol in zijn nek

02-06-2014 12:00
10

Over elf dagen begint het Nederlands elftal aan het WK in Brazilië. Om alvast in de Oranje-sfeer te komen, blikt VoetbalPrimeur tot de WK-start van Oranje terug op de tien meest legendarische Oranje-momenten op een WK. We trappen af met plek tien: het spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler.

Trots kunnen we er als Nederland niet op zijn en dat is Rijkaard ook zeker niet. Maar legendarisch hoeft niet alleen positief te zijn en dus kunnen we niet om de smerige roggels van de oud-topvoetballer heen.

Europees kampioen
Nederland kwam in 1990 als Europees kampioen naar het WK, maar in Italië liep het voor geen meter. Na een moeizame poulefase werd als nummer drie nog wel de achtste finale bereikt, maar daar bleek uitgerekend West-Duitsland het eindstation.

In het duel met de Duitsers, die in 1988 nog werden verslagen, kreeg een gefrustreerde Rijkaard het aan de stok met Rudi Völler. De Nederlander kon zich niet beheersen en trakteerde zijn opponent op een aantal fluimen. Op televisie was goed te zien dat de verdediger tot tweemaal toe in de nek van Völler spuugde.



Rode kaart
De Duitse aanvaller kon zijn grote ogen niet geloven toen hij met zijn hand in zijn nek voelde en liep woedend naar Rijkaard toe. Beide voetballers werden vervolgens met rood naar de kant gestuurd en ook daar was Völler, die zich in vergelijking met Rijkaard behoorlijk wist in te houden, erg boos over.



Boter bij de shampoo
Na afloop van het duel waren de grappen over het incident niet van de lucht. In Duitsland zou zelfs een Rijkaard-shampoo worden gelanceerd: die macht das Haar völler

Uiteindelijk kon Völler De Lama vergeven, ze acteerden in 1996 zelfs samen in een reclamespotje van Echte Boter. 'Met Echte Boter krijg je ze weer aan tafel', luidde de slogan.



Bekijk de beelden: