Trotse voetbalreus Flamengo zet deuren wagenwijd open voor Oranje en Van Gaal
"We zijn er trots op dat Oranje en bondscoach Louis van Gaal hier naartoe komen"

Trotse voetbalreus Flamengo zet deuren wagenwijd open voor Oranje en Van Gaal

05-06-2014 17:29

Terwijl enkele schilders de stoeltjes langs het veld van een lik rode verf voorzien, wordt de nieuwe grasmat op het trainingscomplex van Flamengo nog eens kort gemaaid. Nog één dag, dan gaat het Nederlands elftal hier voor het eerst trainen.

"We zijn er trots op dat Oranje en bondscoach Louis van Gaal hier naartoe komen", zegt Luiz Augusto Veloso, oud-voorzitter van Flamengo, tijdens een rondleiding over het terrein dat wordt gedomineerd door de kleuren rood en zwart. Flamengo is meer dan alleen een voetbalclub, zegt Veloso. Trots wijst hij over het uitgestrekte complex naar een basketbalhal, een turnzaal en het meer waar de olympische roeiers op trainen.

Flamengo is voor veel inwoners van Rio de Janeiro een belangrijk onderdeel van hun leven. De voetbaltak is echter met afstand de meeste bekende. Voor de vijfvoudig landskampioen, in 1981 winnaar van de Copa Libertadores en de wereldbeker voor clubs, speelden grote namen als Zico, Sócrates, Bebeto, Leonardo, Romario en Ronaldinho.

Uit zijn portemonnee tovert de oud-preses van Flamengo een pasje, met daarop de tekst 'Nação Rubro-Negra' (roodzwarte natie). Veloso is een van de 50.000 leden van de voetbalclub, die door het hele land een enorme schare aanhangers heeft. Flamengo speelt zijn thuiswedstrijden niet voor niets in Maracanã, het beroemde stadion in Rio dat tegenwoordig plaats biedt aan zo'n 80.000 toeschouwers.

Steile tribune biedt plek aan duizenden toeschouwers
De populairste Braziliaanse voetbalclub, die liefst 45 miljoen aanhangers heeft, stelt alles in het werk om de Nederlandse WK-gasten met open armen te ontvangen. Het enorme complex heeft de afgelopen dagen een grondige metamorfose ondergaan. Oranje traint vanaf vrijdag in Rio de Janeiro op een prachtige grasmat, die met hulp van de KNVB een renovatie heeft ondergaan.


Het Estádio da Gávea waar Nederland zijn trainingen af zal werken

Het veld ziet er heel anders uit dan in 2011, toen het Nederlands elftal tijdens de oefentrip door Zuid-Amerika ook bij Flamengo te gast was. Op de hoge en steile tribune naast het veld, met op de achtergrond het beroemde beeld van Christus de Verlosser op de Corcovado-berg, is plaats voor duizenden toeschouwers. Zaterdag gaat het complex aan het meer van Lagoa open voor het publiek, dat dan bij de training mag kijken.

Van Gaal geeft zijn persconferenties straks in de sportzaal, waar al honderden witte stoeltjes klaarstaan om alle journalisten te ontvangen. Buiten, langs het veld, is een paviljoen verrezen met allerlei faciliteiten voor de pers.

(ANP)