Fluwelen voetballer maakt mooiste Neerlands WK-doelpunt ooit

Legendarische Oranje-momenten (3): Dennis Bergkamp, Dennis Bergkàààààmp!!!

11 juni om 12:00

Over twee dagen begint het Nederlands elftal aan het WK in Brazilië. Om alvast in de Oranje-sfeer te komen, blikt VoetbalPrimeur tot de WK-start van Oranje terug op de tien meest legendarische Oranje-momenten op een WK. Op plek drie: de schitterende goal van Dennis Bergkamp.

Het is 4 juli 1998 als een gouden generatie van Oranje het in een zinderend Stade Vélodrome in Marseille moet opnemen tegen het Argentinië van onder meer Gabriel Batistuta, Ariel Ortega, Juan Sebastian Veron en Roberto Ayala. De 55.000 toeschouwers zien al snel hoe Patrick Kluivert het Nederlands elftal aan een voorsprong helpt, maar niet veel later is daar Claudio Lopez die de stand gelijk trekt.De wedstrijd heeft alles, maar een beslissing blijft uit. Er zijn rode kaarten voor Arthur Numan en Ortega en een verlenging lijkt aanstaande. Maar dan is daar Jack van Gelder die opeens de wonderlijke gave heeft om in de toekomst te kijken. "Nederland... Nederland gaat in de halve finale komen, ik heb opeens zo'n gevoel dat we in de halve finale gaan komen", spreekt de kale radiocommentator in zijn microon.

De rest is geschiedenis: Bergkamp maakt één van de mooiste WK-doelpunten ooit en iedereen in Nederland kan het historische commentaar van Van Gelder dromen. "Frank de Boer speelt de bal, heel goed naar Dennis Bergkamp. Dennis Bergkamp... Dennis Bergkamp neemt de bal aan... Dennis Bergkamp... DENNIS BERGKAMP... DENNIS BERGKAMP... DENNIS BERGKAMP... DENNIS BERGKAMP... OOOOOOOAAAAHHHAAAAAA."

"FRANK DE BOER SPEELT DE BAL NAAR DENNIS BERGKAMP, DIE NEEMT DE BAL FEILLOOS AAN EN DIE SCHIET DE BAL ERIN! WE SPELEN NOG OFFICIEEL TWINTIG SECONDEN... DENNIS BERGKAAAAAAMP! 2-1!"

Alles klopt
Het is de schitterende pass van De Boer, de fluwelen aanname van Bergkamp en het met buitenkant rechts afronden van één van Neerlands beste voetballer ooit. Het is uitgerekend Bergkamp die daar in Marseille zijn enorme dosis techniek aanwendt om zijn mooiste doelpunt ooit te maken. Het is het historische commentaar van Van Gelder en het is het moment: in de allerlaatste minuten van een zinderende WK-kwartfinale tegen Argentinië. Mooier kan bijna niet.

Dat alles maakt dat geen enkele Oranje-liefhebber dit moment ooit nog zal vergeten. Bergkamp zelf ook niet. "Ik denk dat dat mijn mooiste doelpunt ooit was", blikte hij later terug. "Ook vanwege alles er omheen. Het is een doelpunt dat je naar de halve finale van een WK brengt, in een gigantisch stadion met alle ogen op jou gericht. Mijn reactie erna was erg emotioneel. Iedere jongen heeft een droom: scoren op een WK, en als het kan de winnende in de finale. Maar om op deze manier zo'n doelpunt te scoren... De manier waarop ik scoorde, op dat podium, in een wedstrijd als die, dat betekent veel. Het was een belangrijk moment voor me."

Bekijk een samenvatting van de wedstrijd:
<iframe id="player-612172" width="550" height="309" frameBorder="0" scrolling="no" allowfullscreen=""></iframe>