Nederlandse media loven ijsbeer Huntelaar en 'het gelijk van Van Gaal'
Bondscoach ziet weer een wissel scoren

Nederlandse media loven ijsbeer Huntelaar en 'het gelijk van Van Gaal'

30-06-2014 07:50
2

Teamgeest en vechtlust redden Oranje. Dat concludeert de Volkskrant maandag na de overwinning van Oranje op Mexico op het WK voetbal in Brazilië. Ook andere kranten zijn zeer te spreken over de winst en zijn vol lof over hoe het Nederlands elftal de slotminuten wist te kantelen in zijn voordeel.

Alle dagbladen hebben hun voorpagina gevuld met grote kleurenfoto's van een uitzinnige Klaas-Jan Huntelaar, die in zijn eerste WK-minuten het beslissende goal maakte. 'Klaas boven baas!', kopt De Telegraaf die Huntelaar een 'super-sub' noemt. Ook het AD zet 'Koning Klaas' op een voetstuk. "Huntelaar bleef ijzig kalm terwijl sommige ploeggenoten niet meer durfden te kijken."

Dagblad Trouw komt pas in het sportkatern met het wedstrijdverslag. De krant besteedt eerst aandacht aan bondscoach Louis van Gaal, die zijn systeem na een moeizame eerste helft moest wijzigen. En met succes zo bleek. "Met het gelijk van winnend coach kon Van Gaal daarmee de flexibiliteit van zijn spelers roemen en betogen dat hij en zij vele kanten op kunnen", analyseert Trouw.

"Toen vrijwel elk systeem was afgezworen, resteerde dankzij de geweldige teamgeest het overlevingsmechanisme, gevoegd bij de terugkeer naar aloude waarden van het Nederlandse voetbal: aanvallen, tot het einde toe, met flair en passie die rechtstreeks voortvloeit uit het voetbalhart", vat de Volkskrant het spel van Oranje samen.

Ook buitenlandse media besteden aandacht aan de moeizame overwinning van het Nederlands elftal op Mexico. "Het WK wordt met de dag dramatischer", schrijft de Britse krant The Guardian over de twee doelpunten die Nederland in de laatste zes minuten de overwinning brachten.

Hoewel Huntelaar Nederland naar de kwartfinales loodste, heeft vooral Robben de aandacht in het buitenland vanwege de penalty die werd gegeven omdat hij onderuit ging. "Nederlanders winnen dramatische rally met theatrale val", kopt The New York Times. En: "Robben, die bekend staat om te verfraaien, viel expres."

The Guardian prijst Robben daarentegen voor zijn spel. "Wesley Sneijder en Huntelaar scoorden, maar niemand was zo belangrijk als Arjen Robben. Hij heeft het meest gedaan om Nederland terug in het spel te krijgen." (ANP)