Duitsland beslist slijtageslag dankzij fraai doelpunt Schürrle en Özil
Algerije krijgt alleen complimenten in achtste finaleduel

01-07-2014 00:32
8

Duitsland heeft maandagavond een verlenging nodig gehad om het verrassend sterke Algerije in de achtste finale uit het WK voetbal in Brazilië te zetten. Na negentig sensationele minuten zonder doelpunten was het meteen bij het begin van de toegift raak. André Schürrle scoorde op aangeven van Thomas Müller. In de slotminuten maakte Mesut Özil er 2-0 van, voordat Abdelmoumene Djabou tegen scoorde: 2-1. Duitsland speelt in de kwartfinale tegen Frankrijk.

De Algerijnen hadden geen enkele angst voor de Duitsers en kregen in het eerste deel de beste kansen. Doelman Manuel Neuer moest ver buiten zijn doelgebied komen om het gevaar van de doorgebroken Islam Slimani te bezweren. Faouzi Ghoulam schoot hard voorlangs. Een van richting veranderde inzet van Mehdi Mostefa werd van richting veranderd en verdween maar net naast het doel.

In de twee voorgaande ontmoetingen tussen de landen had Algerije gewonnen. Het onbevangen spel deed denken aan de ontmoeting op de wereldtitelstrijd van 1982, toen Algerije de internationale gemeenschap verbijsterde met een overwinning op de meervoudig wereldkampioen. Door een dubieuze overwinning (1-0) op Oostenrijk, genoeg voor beide landen, ging Duitsland door en sneuvelden de Algerijnen in de groepsfase. De 'deal' tussen Duitsland en Oostenrijk ging de geschiedenis in als het Pact van Gijón.

Voorafgaand aan de wedstrijd in Porto Alegre werd veel teruggeblikt op die gebeurtenis en een enkel spandoek in Estádio Beira-Rio herinnerde er zelfs aan. Wellicht legde het wat extra druk op het elftal van Joachim Löw, dat na een sprankelend begin tegen Portugal (4-0) toch wat moeizaam door het toernooi gaat.

Duitsland, met opnieuw Mario Götze en Bastian Schweinsteiger in de formatie, kreeg pas tegen het einde van de eerste helft enkele mogelijkheden. Thomas Müller kopte net naast, de indrukwekkende keeper Rais M'Bolhi voorkwam een treffer van Götze in de rebound.

Na de hervatting kregen de Duitsers aanvankelijk wat meer grip. Shkodran Mustafi, de vervanger van de zieke Mats Hummels, was met een kopbal dichtbij een doelpunt. M'Bohli redde bij een schot uit de tweede lijn van Philipp Lahm. Na een spectaculaire slotfase, met kansen aan beide zijde, bleef het 0-0 en was de verlenging nodig. Daarin maakten Schürrle, met de hak, en Özil het verschil. (ANP)