De Tien: dé smaakmakers van dit héérlijke WK
Voetballiefhebbers wereldwijd zijn het er roerend over eens: het WK in Brazilië zou zo maar eens het beste mondiale eindtoernooi ooit kunnen worden. In het land van het sambavoetbal is het genieten geblazen. Landen zijn meer en meer aan elkaar gewaagd, de spanning spat er bij veel wedstrijden van af. Maar wat is een Hollywood-film zonder sterrencast? Het zijn de spelers die het WK maken tot het succes dat het tot op heden is. Vandaag in De Tien zetten wij tien smaakmakers in de picture.
Thomas Müller (Duitsland en Bayern München)
Duitsland heeft een nieuwe 'Bomber'. Thomas Müller is ongekend op dreef tijdens het WK in Brazilië. De spits van Bayern München scoorde al vier keer namens 'Die Mannschaft' en zijn honger naar doelpunten lijkt nog lang niet gestild.
Alexis Sanchez (Chili en FC Barcelona):
Voor Chili kwam er na een slijtageslag tegen Brazilië een einde aan het WK. De Chilenen waren zó dichtbij, maar moesten uiteindelijk na strafschoppen het hoofd buigen voor het thuisland. Eeuwig zonde, want Alexis Sanchez was een genot om naar te kijken. Het steevast oprollen van zijn voetbalbroekje, het haantjesgedrag, een mannetje is het wel; maar de aanvaller van FC Barcelona maakte zijn praatjes meer dan waar op het WK.
Bryan Ruiz (Costa Rica en Fulham):
Bryan Ruiz investeerde in zichzelf door een half jaar op huurbasis bij PSV aan de slag te gaan. Met in het achterhoofd het WK en in de realiteit een tribuneplek bij Fulham, besloot Ruiz in januari de overstap naar PSV te maken. Een half jaar later moet Ruiz de topclubs van zich afslaan. De aanvoerder van Costa Rica - goed voor twee treffers - leidde zijn land naar een plek bij de laatste acht, een historische prestatie. Nederland wees gewaarschuwd!
Divock Origi (België en Lille)
Origi wie? De keuze van de Belgische bondscoach Marc Wilmots om het 'onbekende' talent van Lille te selecteren kwam voor vele voetbalvolgers, en niet in de laatste plaats de Belgen zelf, als een enorme verrassing. Inmiddels weet de voetbalwereld wel beter. Was beslissend in het groepsduel met Rusland en is een directe bedreiging voor Romelu Lukaku, die eerder nog onvervangbaar leek in de punt van de Belgische aanval.
Guillermo Ochoa (Mexico en Ajaccio):
'De Octopus' deed zijn naam ook in de achtste finale tegen Nederland eer aan. Hoe hij ballen uit het doel wist te houden, wist Ochoa ook niet één, twee, drie, maar een sta-in-de-weg was hij wel. Met de uitschakeling van Mexico verdwijnt de beste doelman van het WK, maar zorgen over zijn voetbaltoekomst hoeft de transfervrije doelman zich na zijn uitstekende WK-optredens niet te maken.
Juan Cuadrado (Colombia en Fiorentina):
Rechtsbuiten, rechtermiddenvelder en rechtsback van Colombia in één: Juan Cuadrado. De vleugelspeler van Fiorentina koppelt een tomeloze inzet moeiteloos aan technische hoogstandjes. Samen met James Rodriguez heeft hij bij Colombia de afwezigheid van Radamel Falcao doen vergeten. Een heerlijke speler waar we nog zeker één wedstrijd van mogen genieten!
Neymar (Brazilië en FC Barcelona):
Met alle ogen van een voetbalgekke natie op zich gericht, slaagt Neymar er toch aldoor maar mooi in beslissend te zijn. De hoop van Brazilië neemt zijn land op sleeptouw en omarmt eerder de druk, dan dat hij deze uit de weg gaat. Niet gek voor een broekie van 22. Mede dankzij zijn vier treffers verzekerde Brazilië zich inmiddels van een plek in de kwartfinales; maar wat ligt er nog meer in het verschiet als Neymar het écht op zijn heupen krijgt?
Lionel Messi (Argentinië en FC Barcelona):
Net als Neymar weet ook Lionel Messi hoe het voelt om de nationale hoop in bange dagen te zijn. Wil Messi in Argentinië écht uit de schaduw van Diego Maradona stappen, dan is alleen een wereldtitel afdoende. Met vier (beslissende) treffers in drie wedstrijden is Messi - zonder bijster goed te spelen - in elk geval hard op weg in de goede richting.
James Rodriguez (Colombia en AS Monaco):
Hij is pas 22, maar James Rodriguez toont op het grootste podium ter wereld aan een hele meneer te zijn. AS Monaco betaalde tientallen miljoenen voor de voormalig speler van FC Porto. De club kan een hete zomer verwachten want na zijn vijf treffers - waaronder die wonderschone goal tegen Uruguay - en twee assists zullen andere Europese topclubs diep in de buidel willen tasten voor Rodriguez.
Arjen Robben (Nederland en Bayern München):
Als er één speler in de absolute vorm van zijn leven verkeert tijdens het WK in Brazilië, is het Arjen Robben wel. De aanvaller en reserve-aanvoerder van Oranje scoorde al drie keer en was één keer aangever. Mede (of vooral?) door zijn geniale dribbels en ongekende snelheid staat Nederland inmiddels in de kwartfinales van het WK. Robben wordt zelfs al getipt als mogelijke kandidaat voor de titel werelvoetballer van het jaar.
We hadden De Tien ook de gemakkelijk De Twintig of De Dertig kunnen noemen vandaag; het WK in Brazilië kent een veelvoud aan smaakmakers en uitblinkers. Mis jij een speler die een eervolle vermelding verdient? Reageer dan via het reactiesysteem!