Doelman Keylor Navas van Costa Rica, tegenstander van Nederland in de kwartfinale

Ik durf de stelling wel aan dat we na het WK niet veel meer van die keepers horen
Voormalig Oranje-doelman vindt waardering voor 'onbekende' goalies overdreven

"Ik durf de stelling wel aan dat we na het WK niet veel meer van die keepers horen"

03-07-2014 08:19

Keepers die bij het grote voetbalpubliek totaal onbekend zijn weten zich dit WK in de kijker te spelen. Guillermo Ochoa (Mexico), Keylor Navas (Costa Rica) en Rais Mbolhi maakten indruk. Ronald Waterreus is echter niet onder de indruk. "Na het WK hoor je er niets meer van."

"Even voor de duidelijkheid: ik vind het leuk hoe zij keepen. Maar ze hebben allemaal veel ballen op doel gekregen, dan is de kans ook groter dat je opvalt. Nogmaals: ik gun die jongens een prachtige nieuwe club na dit optreden, maar we moeten niet overdrijven. Ik durf de stelling wel aan dat we na het WK niet veel meer van hen gaan horen."

In de ogen van Waterreus waren de goalies al eerder opgevallen als ze echt zo goed waren. "Neem nu Mbolhi van Algerije. Die speelt bij CSKA Sofia in Bulgarije. Dat zegt wel iets hoor. Of Enyeama van Nigeria. Keepte ook heel sterk tegen Frankrijk. Maar uiteindelijk maakte hij toch een fout waardoor Frankrijk kon scoren. Een beslissende fout, bleek achteraf."

Waterreus komt automatisch uit bij de bekende namen als hij een favoriet moet kiezen. Courtois is in zijn ogen de beste. "Vergeet niet dat die jongen pas 22 jaar is. En nu al zo ijzingwekkend koel. Hem lijkt niets te kunnen deren. Die treffer van de VS had hij wellicht kunnen pakken, al raakte Green die bal niet eens goed. Dat is lastig voor een keeper. Maar daarna houdt hij België in het toernooi. Courtois wordt de beste van de wereld, als hij dat nu al niet is."

Ook over Jasper Cillissen is de voormalig international positief. "Niets dan lof. Hij oogt heel rustig en zelfverzekerd. Twee jaar lang heeft hij bij Ajax op zijn kans moeten wachten. Nu staat hij ineens op een WK. Maar dat zie je niet aan hem af. Als hij dat lobje van David Silva tegen Spanje niet pakt, zijn we allang thuis, hè."