De Tien: clubs met de meeste bezoekers per thuiswedstrijd
Welke clubs de meest trouwe achterban genieten

De Tien: clubs met de meeste bezoekers per thuiswedstrijd

01-08-2014 10:10
4

Het Braziliaanse onderzoeksbureau Pluri Consultoria doet jaarlijks wereldwijd onderzoek naar het gemiddeld aantal wedstrijdbezoekers in alle voetbalcompetities. In de Tien zetten we de clubs met het hoogste gemiddelde per thuiswedstrijd op een rij. Direct valt op dat de complete toptien bestaat uit Europese clubs. Liefst zes van de tien clubs spelen in de Duitse Bundesliga.

10. Hamburger SV (51.825 toeschouwers)
De Noord-Duitse club Hamburger SV heeft al jaren een geweldige achterban. Een wedstrijd van Die Rothosen wordt gemiddeld aanschouwd door 51.825 supporters. De Imtech Arena is toegankelijk voor 57.000 toeschouwers en wordt over het gehele seizoen dus voor bijna 91 procent gevuld. Ondanks een dramatisch seizoen lieten de supporters Rafael van der Vaart en consorten niet in de steek. Mirko Slomka loste Bert van Marwijk in februari 2014 af als hoofdtrainer en wist zich ternauwernood te handhaven via promotie-/degradatieduels. Hierdoor blijft Hamburger SV de enige Duitse club op het hoogste niveau die sinds de oprichting nooit degradeerde uit de Bundesliga.

9. Hertha BSC (51.889 toeschouwers)
De Duitse hoofdstad Berlijn heeft in Hertha BSC een prachtige club. Echter is de nummer elf van afgelopen seizoen geen hoogvlieger in het Duitse voetbal. Toch nemen normaliter zo'n 51.889 toeschouwers plaats in het Olympiastadion. Zij zagen hun ploeg de laatste jaren verschillende keren switchen tussen de Bundesliga en de 2. Bundesliga. De Nederlandse trainer Jos Luhukay lijkt patent te hebben op promoveren naar de hoogste Duitse divisie. In zijn carrière bereikte de oefenmeerster de Bundesliga al eerder met Borussia Mönchengladbach (2008) en FC Augsburg (2011). Vorig jaar herhaalde hij dit succes met Hertha BSC.

8. Borussia Mönchengladbach (52.239 toeschouwers)
Met een gemiddelde van 52.239 fans per thuiswedstrijd op de tribunes heeft deze Duitse subtopper niet te klagen over populariteit. Om de week stroomt het Borussia-Park vrijwel helemaal vol met trouwe aanhangers. In de jaren zeventig beleefden de West-Duitsers hun glorietijd met vijf landskampioenschappen in acht jaar tijd. De laatste seizoenen moet de achterban zich tevreden stellen met een plaats in de subtop. Vorig jaar eindigde de ploeg van trainer Lucien Favre als zesde in de Bundesliga.

7. Arsenal (60.013 toeschouwers)
De eerste Premier League-club in dit rijtje is Arsenal. De Noord-Londenaren verwelkomen wekelijks gemiddeld 60.013 trouwe volgelingen in het relatief nieuwe Emirates Stadium. Met een capaciteit van 60.432 plaatsen spelen The Gunners elke thuiswedstrijd in een stadion dat gemiddeld voor 99,3 procent gevuld is. Arsenal wordt vaak geroemd om zijn mooie speelwijze, maar de fans wachten inmiddels al tien jaar op het veertiende landskampioenschap in de clubhistorie. Desondanks hebben de Londenaren in Arsène Wenger de langstzittende coach in het Engels betaald voetbal binnen de gelederen.

6. Schalke 04 (61.569 toeschouwers)
Ook Schalke 04 mag absoluut niet ontbreken in de lijst van clubs met het hoogste gemiddelde aantal toeschouwers. Er reizen standaard 61.569 liefhebbers naar Gelsenkirchen om hun ploeg aan te moedigen. De Veltins-Arena biedt plaats aan een 61.673 mensen. Met een gemiddelde stadionbezetting van 99,83 procent behalen Die Königsblauen de hoogste score van deze toptien. Klaas-Jan Huntelaar speelt dus vrijwel elke wedstrijd op eigen grondgebied in een stijf uitverkochte voetbaltempel. Slechts vijf clubs kunnen wekelijks van nóg meer support genieten, dit danken zij aan hun grotere thuishavens.

5. Bayern München (71.000 toeschouwers)
Bayern München beleeft op dit moment een geweldige periode. Onder leiding van Jupp Heynckes won de Rekordmeister in 2013 zo'n beetje alles wat er te winnen viel. Afgelopen seizoen maakte de nieuwe trainer Pep Guardiola de Zuid-Duitsers weer landskampioen met een straatlengte voorsprong. Zeven wedstrijden voor het eind van de competitie kreeg aanvoerder Philipp Lahm de schaal al uitgereikt. Deze sportieve successen zorgen voor meer Bayern-fans dan ooit tevoren. 71.000 aanhangers trekken steeds opnieuw massaal naar de Allianz Arena om onder anderen Arjen Robben en Frank Ribèry aan het werk te zien. Gemiddeld blijven per wedstrijd slechts 137 plaatsen leeg in de voetbaltempel van München.

4. Real Madrid (71.558 toeschouwers)
De Champions League-winnaar van afgelopen seizoen is eens in de twee weken gastheer voor een slordige 71.558 man. In tegenstelling tot bovenstaande clubs houdt Santiago Bernabéu wel de mogelijkheid om meer mensen te ontvangen. Op dit moment blijven er gemiddeld bijna tienduizend plaatsen vrij bij een thuiswedstrijd van Real Madrid. Wellicht dat nieuwe aanwinst James Rodriguez weer een aantal extra zitplaatsen doet vullen. Een volledig uitverkocht stadion zou Real Madrid in dit rijtje doen laten stijgen tot de eerste plek. Bernabéu biedt ruimte aan exact 81.044 supporters.

3. FC Barcelona (72.116 toeschouwers)
Het gigantische Camp Nou past perfect bij de wereldclub die FC Barcelona is. Gemiddeld schreeuwen 72.116 mensen Barça in eigen huis naar de overwinning, maar het stadion wordt zeker niet volledig benut. Over het gehele seizoen berekend blijven elke thuiswedstrijd 27,4 procent van alle stoeltjes in Catalonië leeg. Anderzijds zijn er natuurlijk ook voldoende wedstrijden waarbij er wel volledig gebruik wordt gemaakt van de aangeboden zitplaatsen. Ook komend seizoen zal het aan spektakel niet ontbreken in Catalonië. Een voorhoede met Lionel Messi, Neymar en Luis Suarez staat garant voor doelpunten én een vol stadion.

2. Manchester United (75.207 toeschouwers)
De komst van Louis van Gaal en meerdere nieuwe spelers is broodnodig te noemen. Voor het eerst sinds het seizoen 1990/1991 eindigde Manchester United buiten de topdrie in Engeland. De 'grootste club ter wereld' was na 38 wedstrijden zelfs pas terug te vinden op de zevende plaats in de Premier League. Een ongekend slecht seizoen voor The Red Devils. Desondanks keerden de massale supportersgroepen hun club niet de rug toe. De cijfers wijzen uit dat bij elke wedstrijd op eigen terrein 75.207 aanhangers op de tribune van United plaatsnemen. De ruim duizend vrije plaatsen per wedstrijd vallen niet eens meer op bij zo'n gigantische toestroom aan fans.

1. Borussia Dortmund (80.297 toeschouwers)
Tot slot de absolute nummer één van vandaag, Borussia Dortmund. BVB staat al jaren bekend om de fantastische supportersgroeperingen. Velen zien een bezoek aan het Signal Iduna Park (voorheen Westfalenstadion) als een unieke belevenis, waar voetbal niet eens de boventoon voert. De supporters maken samen het feest en zorgen altijd voor een geweldige sfeer. De overtuigende cijfers wijzen op een gemiddelde van 80.297 toeschouwers per wedstrijd in een stadion waar 80.720 mensen naar binnen kunnen. Het kolkende strijdtoneel in Dortmund geeft Borussia al vóór het eerste fluitsignaal een 1-0 voorsprong. Ook al is Bayern München op dit moment oppermachtig in Duitsland, deze strijd wint Dortmund in ieder geval soeverein.