De Tien: grootste investeerders van deze transferperiode
De clubs die tot nu toe het meeste geld uitgaven aan nieuwe spelers

De Tien: grootste investeerders van deze transferperiode

04-08-2014 10:10

Na het zien van de cijfers is direct duidelijk waarom Nederlandse clubs al jaren geen voet aan de grond krijgen in Europa. De complete selectie van Ajax is op dit moment 78,2 miljoen euro waard. Ter vergelijking: Real Madrid betaalt meer voor één speler uit de Ligue 1 dan de complete waarde van het kampioensteam uit de Eredivisie. Logischerwijs komt er dan ook geen Nederlandse club voor in De Tien van vandaag. Onderstaande lijst geeft een overzicht van de 'big spenders' op de transfermarkt van deze zomer. Tot en met 31 augustus mogen clubs nog los gaan op de transfermarkt, wij maken - met dank aan het rekenwerk van NUsport - alvast de tussentijdse balans op.

10. AS Roma (42,8 miljoen)
Het was afgelopen seizoen een mooie strijd om de Italiaanse landstitel tussen AS Roma en Juventus. Uiteindelijk moesten de Romeinen toch het hoofd buigen. Trainer Rudi Garcia is vastbesloten om zich dit jaar opnieuw in de titelstrijd te mengen. In eerste instantie werden Ashley Cole en Urby Emanuelson transfervrij binnengehengeld. Voor andere versterkingen als Juan Iturbe en Radja Nainggolan werd in een smak geld betaald. De club van Kevin Strootman gaf reeds 42,8 miljoen euro uit aan inkomende transfers.

9. Borussia Dortmund (46,1 miljoen)
De West-Duitsers gaan er komend seizoen alles aan doen om Bayern München van het 25e landskampioenschap af te houden. Jürgen Klopp voegde tot dusver een viertal spelers toe aan zijn huidige selectie. De aanvallers Ciro Immobile en Adrian Ramos krijgen de zware taak om Robert Lewandowski te doen vergeten. De Poolse spits vertrok uitgerekend naar Bayern München. Voor Matthias Ginter en de van Real Madrid terugkerende Nuri Sahin werd ook de portemonnee getrokken. Borussia Dortmund investeerde deze zomer tot en met de maand juli voor 46,1 miljoen euro in nieuwe aanwinsten.

8. Paris Saint-Germain (50 miljoen)
Voor PSG-begrippen houdt de Franse club zich opvallend rustig deze transferperiode. Reden hiertoe is de opgelegde sanctie door de UEFA wegens het overtreden van de Financial Fair Play-regels. De regerend Frans landskampioen mag deze zomer maximaal zestig miljoen euro uitgeven aan transfers. Trainer Laurent Blanc versterkte zijn selectie vlak voor het WK met verdediger David Luiz. Voor de oud-Chelsea-speler werd een recordbedrag neergeteld. Het is nog maar de vraag of PSG zich aan de straf van de FIFA gaat houden. De hoofdstedelingen willen zich met een bod van tachtig miljoen euro ook verzekeren van de komst van Real Madrid-aanvaller Angel Di Maria.

7. Manchester United (73 miljoen)
Manchester United eindigde afgelopen seizoen op de zevende plek in de Premier League. Trainer Louis van Gaal heeft dan ook toestemming gekregen om flink te gaan shoppen op de transfermarkt. Tot dusver gaf de Nederlandse oefenmeester 73 miljoen euro uit aan Ander Herrera en Luke Shaw. De club uit Manchester wordt nog steeds geregeld met nieuwe spelers in verband gebracht. De kans lijkt dan ook aanzienlijk dat The Red Devils nog enkele plaatsen stijgen in deze toptien.

6. Arsenal (77 miljoen)
De meest opvallende club in dit rijtje is Arsenal. The Gunners staan bekend om hun jeugdopleiding en het laten doorbreken van jong talent. Toch neemt de druk langzaam toe op Arsène Wenger, de langstzittende coach van de Premier League. Zijn filosofie krijgt veel respect in de voetbalwereld. Echter wacht de Noord-Londense club al tien jaar op een volgende landstitel. De ploeg is inmiddels voorzien van een noemenswaardige kwaliteitsinjectie van 77 miljoen euro. Alexis Sanchez, afkomstig van FC Barcelona, is de grootste aanwinst. De sterke Chileen moet Arsenal aan het veertiende landskampioenschap helpen.

5. Atlético Madrid (88,5 miljoen)
Atlético Madrid kroonde zich ruim twee maanden geleden tot trotse kampioen van Spanje. Een onvermijdelijke uittocht van belangrijke spelers volgde, maar bracht ook de nodige euro's in de geldkas. Om zijn titel volgend seizoen te kunnen verdedigen moest Atleti zelf ook de markt op. Nieuwe krachten als Mario Mandzukic, Jan Oblak en Antoine Griezmann zijn vanaf heden te bewonderen in Estadio Vicente Calderón. De vicekampioen van de Champions League maakte tot nu toe 88,5 miljoen euro over aan verscheidene clubs.

4. Chelsea (91 miljoen)
Voor het eerst sinds jaren lijkt Chelsea met positieve cijfers de transferperiode te eindigen. Trainer Jose Mourinho deed spelers als Romelu Lukaku en David Luiz van de hand. In totaal zag Chelsea zijn kaskrediet stijgen met 94 miljoen euro. Daar tegenover stond de komst van Diego Costa (38 miljoen), Cesc Fabregas (33 miljoen) en Filipe Luís (20 miljoen). The Blues eindigen hiermee tot dusver met drie miljoen euro in de plus. Maar, in ruim drie weken tijd kan er nog veel veranderen.

3. Real Madrid (110 miljoen)
Eén van de drie clubs die nu al boven de honderd miljoen euro spendeerde is uiteraard Real Madrid. Het gigantische bedrag van 110 miljoen euro aan uitgaven werd bewerkstelligd door de komst van twee spelers. James Rodriguez verliet AS Monaco voor de megasom tachtig miljoen euro. De resterende dertig miljoen euro werd besteed aan kersverse wereldkampioen Toni Kroos, afkomstig van Bayern München.

2. Liverpool (111 miljoen)
Door dé transfer van deze zomer raakte Liverpool zijn absolute sterspeler Luis Suárez kwijt. FC Barcelona was echter wel zo coulant om 94 miljoen euro naar Engeland over te maken. Lang kon de financieel manager van The Reds niet genieten van het geld want het vloog er ook direct weer met bakken uit. Nieuwe spelers als Emre Can, Adam Lallana, Dejan Lovren en Lazar Markovic zullen The Reds na vijf jaar afwezigheid in de Champions League vertegenwoordigen.

1. FC Barcelona (143 miljoen)
Spaanse grootmacht FC Barcelona leek aanvankelijk niet eens de transfermarkt op te mogen. De onttroonde kampioen van Spanje zou gesjoemeld hebben met transfers van minderjarige spelers. De strafmaatregel van de FIFA werd voorlopig opgeheven, waarna Barça er lustig op los kocht. Naast Suárez verwelkomden de Catalanen ook Ivan Rakitic, Jérémy Mathieu en de twee sluitposten Marc-André ter Stegen en Claudio Bravo.