Verbeek waarschuwt Van Marwijk voor Zuid-Korea: Je bent publiek bezit
"Die massahysterie gaat continue door, je hebt geen moment rust"

Verbeek waarschuwt Van Marwijk voor Zuid-Korea: "Je bent publiek bezit"

12-08-2014 09:38
3

Bert van Marwijk wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe bondscoach van Zuid-Korea. Pim Verbeek heeft een verleden bij de nationale ploeg van dat land. Hij sprak met Van Marwijk, die verwacht veel vanuit Europa kan doen.

"Als Bert dat zo kan regelen, prima. Ik weet echter wel dat zodra ik, Guus of Dick langer dan twee weken afwezig waren er flinke kritiek kwam", zegt Verbeek in gesprek met Metro. "Dan kunnen er wel tien jongens in Europa spelen, maar een selectie bestaat uit 25 man en dan heb je ook nog je staf en de mensen van de bond. Daarbij zijn er verschillende toernooien waar de bondscoach geacht wordt aanwezig te zijn. En je gaat niet even een weekendje op en neer."

De voormalig bondscoach van Oranje kan een vierjarig contract tekenen. "Dat is erg lang. Ik heb het met Bert vooral over de levensstijl daar gehad. Vergis je niet, je bent publiek bezit in Seoul. Dat is een stad van 22 miljoen inwoners waar je bedolven wordt onder de mensen die allemaal met je op de foto willen. Die massahysterie gaat continue door, je hebt geen moment rust. Dat is wel wat anders dan Meerssen."

"Al met al is het een veeleisende en veelomvattende baan. De situatie waarin wij zaten was anders. Wij werkten naar een WK toe, dat was een overzichtelijke periode van een paar maanden. De situatie van Bert is anders, het WK is pas in 2018", aldus Verbeek. Van Marwijk wil Zuid-Korea het laatste zetje geven, de spelers ook wat brutaler maken. "Dat is kansloos. Met Guus hadden wij het team vijf maanden bij ons voor het WK. Toen lukte het aardig om ze wat brutaler te maken. Maar dat was een uitzonderlijke tijd."

"Met Dick was de situatie al anders. Net zoals bij alle nationale teams gebruikelijk is, hadden wij maar steeds een weekje de beschikking over de internationals. Je probeert het wel, maar zodra ze weer in Zuid-Korea waren vervielen ze in hun oude gedrag. Van oudsher zijn het volgzame mensen. Dat zit diep geworteld in hun cultuur. Dat krijg je er niet eenvoudig uit", sluit Verbeek af.