In het kort: Jong Twente verspeelt winst, PSV-icoon Nilis terug in Eindhoven

In het kort: Jong Twente verspeelt winst, PSV-icoon Nilis terug in Eindhoven

18-08-2014 22:20

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Jong FC Twente en Helmond Sport in evenwicht
Helmond Sport heeft ternauwernood een punt overgehouden aan het uitduel bij Jong FC Twente. De Tukkers stonden al na tien minuten op een 2-0 voorsprong dankzij twee treffers van Jesús Corona, waarna Oumar Diouk en Stanley Elbers trefzeker waren voor de bezoekers. Zowel Jong Twente als Helmond heeft één punt uit twee duels.

Nilis nieuwe spitsentrainer van PSV
PSV heeft Luc Nilis teruggehaald naar Eindhoven. De oud-voetballer gaat per direct als spitsentrainer aan de slag binnen de jeugdopleiding. Een aantal jaren geleden was Nilis ook al actief bij PSV, toen hij de rol van scout vertolkte. Destijds ging de Belg met de nodige problemen zijn eigen weg.

Chelsea sluit deal met Fiorentina

Marko Marin voetbalt het komende seizoen in de Italiaanse Serie A. De Duitse middenvelder wordt door Chelsea voor een jaar verhuurd aan Fiorentina. Dat maakte de Premier Leagueclub uit Londen maandag bekend. Marin speelde afgelopen seizoen ook al op huurbasis, toen voor Sevilla in Spanje.

Marin (25) maakte in 2012 de overstap van Werder Bremen naar Chelsea, maar werd in Londen nooit een vaste waarde. De in Bosnië geboren voetballer kwam 16 keer uit voor de Duitse nationale ploeg, maar zat afgelopen zomer niet in de WK-selectie van de latere wereldkampioen.

Legia kan Champions League vergeten
Legia Warschau heeft ook bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) geen gehoor gevonden. Het hoogste beroepsorgaan wees de eis van de Poolse voetbalclub toegelaten te worden tot de laatste voorronde van de Champions League maandag in een spoedprocedure af.

De UEFA diskwalificeerde Legia ondanks de overtuigende zeges op Celtic (4-1 en 2-0), omdat de coach twee minuten voor tijd per abuis een geschorste speler het veld had ingestuurd. De Schotse kampioen werd reglementair tot winnaar (3-0) verklaard. De commissie van beroep bevestigde dat oordeel. Legia moet nu door in de Europa League.

Noorse coach stuurt vrouw het bos in
Een en al toewijding is hij, Age Hareide, de Noorse coach van de Zweedse club Malmö FF. In de aanloop naar de cruciale wedstrijden tegen Red Bull Salzburg, met als inzet een plek in de groepsfase van de Champions League, moet alles en iedereen wijken. De voormalig verdediger van Manchester City knikkerde zelfs zijn echtgenote het huis uit.

Hareide deed zijn bekentenis maandag in de krant Kvällsposten. “Ik heb mijn vrouw het bos ingestuurd om me in alle rust te kunnen voorbereiden. Ze is de Noorse bergen ingetrokken. Op momenten als deze sluit ik me helemaal af en leef ik in een glazen bol waar ik heel veel tijd besteed aan de details.

Crystal Palace beboet voor spionage
Het Engelse Crystal Palace moet een boete betalen. Dat meldt Novum maandag. De Premier League-club is door het competitiebestuur schuldig bevonden aan spionage. Crystal Palace slaagde er afglopen seizoen in de opstelling van Cardiff City voor het belangrijke treffen in Wales ruim voor de aftrap van de wedstrijd in handen te krijgen. Hoe dat precies gebeurd is, blijft onduidelijk. Dat geldt ook voor de hoogte van de boete, al laat men wel weten dat het bedrag niet hoger ligt dan 31.000 euro. Wellicht met dank aan de voorkennis won Crystal Palace met 0-3 van Cardiff, dat later zou degraderen uit de hoogste voetbaldivisie.

Kuipers fluit Martins Indi in Frankrijk
Scheidsrechter Björn Kuipers leidt woensdag het eerste duel tussen Lille OSC en FC Porto in de play-offs van de Champions League. Hij krijgt in stadion Grand Stade Lille Métropole hulp van zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De vierde man is Mario Diks. Richard Liesveld en Ed Janssen zijn aangesteld als vijfde en zesde official. Bij FC Porto staat sinds kort Bruno Martins Indi, oud-verdediger van Feyenoord, onder contract. Kuipers staat voor zijn 82e internationale wedstrijd. Hij floot al 28 keer in de Champions League.

Arbiter Bas Nijhuis leidt donderdag de eerste wedstrijd tussen FC Astana en Villareal CF voor een plek in de groepsfase van de Europa League. Charl Schaap en Rob van de Ven assisteren hem en Jochem Kamphuis is in Kazachstan vierde official. Nijhuis leidt donderdag voor de 28e keer een duel in de Europa League.

NEC strikt oud-speler van rivaal Vitesse
NEC heeft zich versterkt met Giovanni Gravenbeek. De 26-jarige verdediger heeft bij de Nijmeegse formatie een contract voor één jaar ondertekend, met een optie op een tweede seizoen. Dat heeft de ploeg uit de Jupiler League maandag bekendgemaakt. Gravenbeek, die ook uit de voeten kan op het middenveld, komt transfervrij over van PEC Zwolle. Bij de bekerwinnaar werd zijn contract niet verlengd. Eerder kwam de geboren Utrechter uit voor Vitesse en Willem II.

Garcia keert terug op Cyprus
Gonzalo Garcia keert terug naar Cyprus. De oud-middenvelder van Real Madrid, die in de Eredivisie uitkwam voor clubs als FC Groningen en sc Heerenveen, tekent voor twee seizoenen bij Anorthosis Famagusta. Dat bevestigt zijn management Euro Soccer Advice aan VoetbalPrimeur. Bij de Cypriotische club is sinds kort Ted van Leeuwen, voormalig technisch directeur van Vitesse, werkzaam. Garcia komt over van Maccabi Tel Aviv. Eerder speelde bij in de Cypriotische competitie bij AEK Larnaca.