Het is de grootste club van Cyprus, het Ajax van Cyprus worden ze genoemd
"Het is voor Ajax wel de minst aansprekende tegenstander, natuurlijk"

"Het is de grootste club van Cyprus, het Ajax van Cyprus worden ze genoemd"

29-08-2014 10:50
2

APOEL Nicosia is op papier de minst aansprekende tegenstander voor Ajax in de groepsfase van de Champions League. Het dubbele treffen met de Cyprioten is op voorhand wel cruciaal te noemen.

Met FC Barcelona en Paris Saint-Germain als topfavorieten in de groep, zullen Ajax en APOEL waarschijnlijk onderling uitvechten wie er met het Europa League-ticket vandoor gaat. Volgens PEC Zwolle-verdediger Joost Broerse kan Ajax de borst natmaken. De oud-speler van APOEL Nicosia is benieuwd naar waar zijn oude club staat op Europees niveau en hoe de voetbalkwaliteiten van de Cyprioten zich verhouden tot het Nederlandse voetbal.

"Het is voor Ajax wel de minst aansprekende tegenstander, natuurlijk. Maar ik vind het ontzettend leuk", zegt Broerse in gesprek met de NOS. "Ik roep al jarenlang: 'Kom nou eens naar Nederland met de ploeg'. Ik wil ook eens kijken waar zij staan tegen Nederlandse ploegen. Toen ze zich dinsdag kwalificeerden had ik al met verschillende mensen contact gehad. Ik zeg: 'Nu is het echt tijd om een keer Ajax te loten'. Die wens is uitgekomen. Dat is leuk", aldus Broerse.

APOEL, dat zich in de play-offs ontdeed van Aalborg BK, is met name op Cyprus een lastig te kloppen ploeg. Bij thuisduels is het een heksenketel in Nicosia. "Heel fanatiek publiek, die schreeuwen hen echt naar de overwinning. Maar ze laten zich daardoor ook niet per se uit de tent lokken, dat ze open huis houden ofzo. Het is de grootste club van Cyprus, het Ajax van Cyprus eigenlijk. Zo worden ze genoemd", aldus Broerse.

De selectie van APOEL bestaat uit Brazilianen, Portugezen, Grieken en hier en daar wat Cyprioten. "Wel een leuke ploeg, ze willen ook altijd voetballen. Ik verwacht geen walk-over voor Ajax", aldus Broerse tegenover de NOS.