Hiddink gooit met duidelijke woorden systeem van Van Gaal overboord
"Ik ga niet zeggen: laten we allemaal lekker achteruit lopen"

Hiddink gooit met duidelijke woorden systeem van Van Gaal overboord

30-08-2014 08:42
10

Guus Hiddink is bij het Nederlands elftal niet van plan om de lijn van het afgelopen WK door te zetten. "Ik ga niet met vijf verdedigers op een rij spelen. Het wordt 1-4-3-3, al houd ik er niet van om alles zo in systemen te vertalen", zo verklaart de bondscoach dat hij het systeem van Louis van Gaal overboord gooit.

Met het 5-3-2-systeem werd Nederland derde van de wereld, maar dat brengt Hiddink niet aan het twijfelen. "Voor mij is het niet zo dat meer verdedigers een garantie zijn voor minder tegendoelpunten", zegt hij in De Telegraaf. "Dat zie je ook als je sommige tegendoelpunten van Oranje op het WK analyseert. Als er vijf of zes verdedigers om een tegenstander staan, denken ze vaak dat de ander het wel oplost."

"Zo verloor Oranje bijna in de laatste minuut van de verlenging tegen Costa Rica in de kwartfinale. Als je alleen staat, ben je vanzelf scherp en weet je dat jij en niemand anders moet ingrijpen", vervolgt Hiddink in de aanloop naar de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

"Zo'n 1-5-3-2-systeem is geen garantie voor succes. Daarom zie ik er niets in om dat nu ineens overal aan te bevelen omdat Oranje zulke goede resultaten boekte op het WK en de Nederlandse clubs het deze week moeilijk hadden in Europees verband. Ik ga niet zeggen: laten we allemaal lekker achteruit lopen en in het strafschopgebied gaan staan", besluit de opvolger van Van Gaal stellig.