De Tien: grootste winnaars en verliezers van de transferperiode
Het was weer een knotsgekke zomer waarin de meest opzienbarende transfers plaatsvonden. De basis voor een succesvol seizoen wordt gelegd in de voorbereiding en uiteindelijk hebben alle topclubs maar één doel: prijzen pakken. Vandaag een overzicht van de vijf grootste verliezers en de vijf grootste winnaars van de afgelopen periode op de transfermarkt.
Vijf grootste verliezers van afgelopen transferperiode
5. SL Benfica
SL Benfica was het afgelopen jaar met uitstek de beste ploeg van Portugal. Naast het landskampioenschap werd ook beslag gelegd op de twee nationale bekers. Helaas voor de fans bleef dit in Europa niet onopgemerkt. Het collectief van de Europa League-finalist werd afgelopen zomer volledig ontmanteld na het vertrek van acht spelers. Het afscheid van spelers als Jan Oblak en Oscar Cardozo zal dit seizoen zeker zijn tol gaan eisen voor de landskampioen, wetende dat FC Porto zich aanzienlijk versterkt heeft en Sporting Portugal erin geslaagd is om zijn beste spelers te houden.
4. Tottenham Hotspur
Het probleem van Tottenham Hotspur lag deze zomer overduidelijk bij het aankoopbeleid. Veelbelovende spelers als Mateo Musacchio, Morgan Schneiderlin, Memphis Depay en Danny Welbeck stonden op het lijstje van Spurs. Echter, geen van hen is dit seizoen op White Hart Lane te bewonderen. De fans zagen hun team 'slechts' in de breedte versterkt worden met onder meer Michel Vorm, die waarschijnlijk als bankzitter zal gaan fungeren achter Hugo Lloris. Daarnaast vertrokken er ook enkele A-selectieleden bij de Engelse subtopper. Voorbeelden hiervan zijn Lewis Holtby, Michael Dawson en Jake Livermore. Met deze transferactiviteiten, of beter gezegd het gebrek eraan, moet Tottenham zijn grote wens om aan te haken bij de Engelse top nog een jaartje uitstellen.
3. Paris Saint-Germain
Onder het mom 'stilstand is achteruitgang' is Paris Saint-Germain deze zomer één van de twee Franse verliezers in het Europese topvoetbal. De Franse kampioen kreeg eerder dit jaar een straf opgelegd van de UEFA voor het overtreden van de Financial Fair Play-regels. Als gevolg hiervan mochten de Franse hoofdstedelingen slechts vijftig miljoen euro spenderen. Vrijwel dit gehele bedrag werd geïnvesteerd in de komst van de Braziliaanse verdediger David Luiz. Tel hierbij op dat onder meer Alex, Jeremy Menez en Kingsley Coman de Parijzenaren verlieten en het fiasco is compleet.
2. Arsenal
In eerste instantie zou je zeggen dat Arsenal goede zaken heeft gedaan met de komst van Alexis Sanchez, maar niets blijkt minder waar. The Gunners legden namelijk beslag op de niet onverdienstelijke Danny Welbeck, terwijl Liverpool voor hetzelfde bedrag van zestien miljoen euro de veel meer imponerende Mario Balotelli wisten te strikken. Extra frustrerend is dat Super Mario ook veelvuldig in verband werd gebracht met Arsenal, maar Arsène Wenger besloot hem uiteindelijk toch niet te contracteren. Daarnaast kan de defensieve leegloop met het vertrek van Bacary Sagna en Thomas Vermaelen ogenschijnlijk onvoldoende opgevangen worden door jonge nieuwkomers als Calum Chambers.
1. AS Monaco
Ook AS Monaco kreeg het zwaar te verduren afgelopen zomer. Daar waar voorheen tientallen miljoenen werden gespendeerd om het team te voorzien van een heuse kwaliteitsinjectie, gebeurde afgelopen seizoen het tegenovergestelde. Vlak na het WK namen de Fransen al afscheid van James Rodriguez, smaakmaker van het WK 2014. Tot overmaat van ramp raakte de club ook nog de andere superster Radamel Falcao kwijt aan Manchester United. Minder indrukwekkende spelers als Eric Abidal en Emmanuel Riviere sprongen deze zomer ook van het 'zinkende geldschip'. Nieuwelingen Aymen Abdennour en Maarten Stekelenburg rest de zware taak om de Monegaskische club te behoeden voor een rampzalig seizoen.
Vijf grootste winnaars van afgelopen transferperiode
5. Atlético Madrid
De kampioen van Spanje, Atlético Madrid, verloor maar liefst vier basisspelers van het elftal waarmee de Champions League-finale afgelopen seizoen werd gespeeld. Eveneens pakten drie wisselspelers van diezelfde kampioensselectie hun biezen. Voor velen reden voor paniek, maar niet voor Diego Simeone. De oefenmeester van Atlético Madrid gaf al het ontvangen geld direct opnieuw uit, hetgeen resulteerde in de komst van een aantal schitterende namen. Mario Mandzukic moet het fenomeen Diego Costa doen vergeten. Ook Raul Jimenez, Miguel Angel Moya en Jan Oblak maken sinds deze zomer deel uit van de equipe van Simeone.
4. AS Roma
De nummer twee van vorig seizoen in de Serie A wist vrijwel zijn gehele selectie compleet te houden. Daarnaast versterkten de Romeinen zich met verschillende transfervrije spelers met een prima staat van dienst: Ashley Cole, Seydou Keita en Urby Emanuelson. De duurste investering van AS Roma luistert naar de naam Juan Iturbe, die een geweldig seizoen doormaakte met Hellas Verona. Als kers op de taart werd de Griek Kostas Manolas na een puik WK aangetrokken, om nog maar te zwijgen over drie huurlingen die vanaf heden in Rome actief zijn: Salih Ucan, Davide Astori en Mapou Yanga-Mbiwa. Ruim voldoende om het vertrek van verdediger Mehdi Benatia op te vangen.
3. Borussia Dortmund
In eerste instantie ben je geneigd te concluderen dat Borussia Dortmund het verlies van Robert Lewandowski aan rivaal Bayern München niet op kan vangen. Echter lukte het Jürgen Klopp om Ciro Immobile, topscorer van de Serie A, bij Torino weg te plukken. Tel hierbij op dat een andere nieuwkomer - Adrian Ramos - vorig seizoen zestien keer doel trof in de Bundesliga en Dortmund lijkt verzekerd van voldoende goals. Ook lukte het de West-Duitsers om een oude bekende terug te halen naar het Signal Iduna Park. Japanner Shinji Kagawa maakte in 2012 een uitstapje naar Manchester United, maar daar kon hij niet aan de verwachtingen voldoen. Dortmund kocht hem deze zomer voor de helft van het geld terug (acht miljoen euro). Nuri Sahin keerde al eerder op huurbasis 'huiswaarts' vanuit Madrid, maar werd deze zomer officieel teruggekocht voor drie miljoen euro minder dan waarvoor de Turkse baltovenaar ooit naar De Koninklijke vertrok.
2. AC Milan
Ondanks de financiële problemen waarmee AC Milan kampt hebben zij toch een plekje in deze lijst weten te bemachtigen. Zonder belachelijke transfersommen te betalen verzekerden de Milanezen zich van de diensten van Jeremy Menez en Alex (beiden afkomstig van Paris Saint-Germain), de Colombiaanse linksback Pablo Armero (voormalig speler van Udinese) en Diego Lopez (voormalig speler van Real Madrid). Chelsea leverde ook een bijdrage aan de vernieuwde selectie van de Italiaanse grootmacht door het verhuren van Fernando Torres en Marco van Ginkel. Het is de achttienvoudig Scudetto-winnaar dus gelukt om een prima elftal op de been te brengen zonder diep in de buidel te tasten. Dit resulteerde tijdens de eerste competitieronde al in een fraaie overwinning op het altijd lastige SS Lazio.
1. Chelsea
Door onder meer de verkoop van Romelu Lukaku, maar vooral door de overgang van David Luiz die voor een recordbedrag naar Paris Saint-Germain vertrok, konden The Blues met een overvolle portemonnee de transfermarkt op. Vooral in de voorste linie moest wat gebeuren volgens trainer José Mourinho. Alleskunner Diego Costa kwam over van Atlético Madrid en Chelsea-legende Didier Drogba keerde terug op het oude nest. Ook deed Chelsea in defensief opzicht goede zaken. Filipe Luis, één van de beste verdedigers in Europa van afgelopen seizoen, is vanaf deze zomer te bewonderen op Stamford Bridge. Voor een extra creatieve kwaliteitsimpuls kwam ook de Spaanse crack Cesc Fabregas naar Londen. Tot slot lijkt Thibaut Courtois eindelijk klaar voor een hoofdrol bij Chelsea, hij wint voorlopig de concurrentiestrijd met Petr Cech. Verder is het Chelsea gelukt om maar liefst 26 spelers te verhuren over heel Europa. Ook op de lange termijn heeft de Londense club het dus prima voor elkaar.