Gewilde Van Buyten kiest voor vader: Hij heeft me nu nodig
Verdediger stopt als profvoetballer

Gewilde Van Buyten kiest voor vader: "Hij heeft me nu nodig"

06-09-2014 23:51
5

Olympique Marseille, PSV en Anderlecht zijn slechts drie van de clubs uit de lange rij met geïnteresseerden voor Daniël Van Buyten. Desondanks besloot de ervaren centrumverdediger na het WK in Brazilië een punt achter zijn imposante carrière te zetten.

De 36-jarige Van Buyten stopt absoluut niet vanwege een gebrek aan fitheid of motivatie. De Belg kiest voor zijn vader, die sinds hij in 2009 getroffen werd door een beroerte niet meer kan praten. "Mijn band met hem is zo sterk dat ik altijd heel goed heb kunnen aanvoelen wat hij wil. En ik heb duidelijk gevoeld dat hij me nodig had. Dat kon ik lezen in zijn ogen. Na zijn beroerte in 2009 overwoog ik al om te stoppen, maar hij spoorde me aan om door te gaan."

Door zijn ijzersterke optreden op het WK begon Van Buyten toch weer te twijfelen over zijn toekomst, geeft hij toe in gesprek met Het Nieuwsblad. "Ik bewees daar dat ik het absolute topniveau nog aankon en zowat iedereen met wie ik sprak, spoorde me aan om door te gaan. Zelfs mijn eigen vrouw. Ook bondscoach Marc Wilmots had graag gehad dat ik doorging en de ploegmaats praatten aldoor op me in. Ik denk dat ik de groep ook nog veel had kunnen bijbrengen. Alleen kon ik niet om de vaststelling heen dat ik al 36 ben. Zestien jaar topvoetbal heeft zijn tol geëist."