Real Madrid heeft met Zidane eigen gevalletje van 'stroman Jansen'
Fransman zou niet over vereiste diploma's beschikken

Real Madrid heeft met Zidane eigen gevalletje van 'stroman Jansen'

23-09-2014 10:57
3

Het Spaanse Nationale Coaching Centrum (CENAFE) heeft de situatie van trainer Zinedine Zidane aan de kaak gesteld. De Fransman, sinds dit seizoen aan het roer bij Real Madrid Castilla, zou niet over de benodigde papieren beschikken.

Zidane was vorig seizoen de assistent van Carlo Ancelotti bij de hoofdmacht van Real Madrid, maar de club liet hem daarna voor het eerst op eigen benen staan bij het tweede elftal, dat speelt in de Segunda División B. Die aankondiging deed De Koninklijke in de zomer, maar op de officiële website is te zien dat Zidane als assistent zijn werk doet. Jeugdcoach Santiago Sanchez zou de eindverantwoordelijke zijn.

Volgens CENAFE is dit omdat Zidane niet de licentie heeft om een ploeg in de Segunda B te trainen. De voormalig wereldvoetballer van het jaar heeft in dat geval de regels van de artikelen 154 en 155 van de Spaanse voetbalfederatie overtreden. Die schrijven voor dat er een nationaal Niveau 3-diploma nodig is in die competitie.

De situatie bij Real Madrid is soortgelijk aan die bij FC Twente vorig seizoen. Daar was Michel Jansen op papier de hoofdtrainer, terwijl Alfred Schreuder de assistent was. Tijdens wedstrijden bleek dikwijls dat Schreuder, die toen nog niet over de nodige papieren beschikte, de coaching op zich nam. Jansen werd gezien als de stroman.