Spits leeft voetbalsprookje: Nederland heeft de echte Dauda nog niet gezien
Vitesse-aanvaller wilde Ibrahimovic, Rosenberg en Toivonen achterna

Spits leeft voetbalsprookje: "Nederland heeft de echte Dauda nog niet gezien"

10-10-2014 09:52
1

Abiola Dauda kwam eigenlijk per toeval in Zweden terecht, waar hij zijn eerste voetbalstappen heeft gezet bij de amateurclub Sölvesborgs. Via Kalmar FF en het Servische Rode Ster Belgrado kwam de spits deze zomer bij Vitesse terecht. In de ogen van de 26-jarige aanvaller een logisch vervolg van zijn voetbalsprookje.

"Ik kom uit een hecht gezin en heb lang opgekeken tegen de dag dat ik achttien zou worden", zegt Dauda in gesprek met Voetbal International, als hij terugkijkt op zijn jeugd. "Ik had een voetbaldroom en wist dat ik mijn familie zou moeten verlaten. Die eerste zes maanden in Zweden waren verschrikkelijk. De taal, het weer, de mensen, het eten, de cultuur… Alles was anders. Bleef ik hele dagen binnen, speelde ik alleen op de PlayStation."

"Later ben ik van de mensen in Sölvesborg gaan houden. Het was inderdaad het begin van wat ik een voetbalsprookje noem. Misschien moet ik later maar een boek schrijven over al mijn belevenissen."

Volgens de Nigeriaanse speler is het geen toeval dat hij nu in de Eredivisie actief is. "In Zweden heb ik veel Eredivisie-wedstrijden gezien. Wat opviel was dat veel spitsen vanuit Zweden naar Nederland gingen. Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg, Ola Toivonen en eerder al Henrik Larsson. Dat wilde ik ook. Uiteindelijk heb ik een paar jaar moeten wachten, maar toen Vitesse kwam heb ik de kans gepakt."

"Wel waren er hoge verwachtingen", vervolgt Dauda zijn verhaal. "Teamgenoten vertelden me dat er snel doelpunten moesten komen. Toch was ik vooral nerveus voor de medische keuring, ik had bijna vijf maanden niet gespeeld. Uiteindelijk is alles op zijn plaats gevallen. Vergis je niet, ik ben nog lang niet honderd procent. Nederland heeft de echte Dauda nog niet gezien."