Cruijff: 'Bij Ajax kun je klimmen, bij Barça alleen keihard naar beneden donderen'

Cruijff: 'Bij Ajax kun je klimmen, bij Barça alleen keihard naar beneden donderen'

Gepubliceerd: dinsdag 21 oktober 2014 om 11:52di 21-10-2014 om 11:52

Rond het Champions League-duel tussen FC Barcelona en Ajax is er veel aandacht voor Johan Cruijff. De oud-voetballer kwam voor beide clubs uit als speler, bovendien werkte hij ook als trainer bij Barça en Ajax. Enkele jaren na de 'fluwelen revolutie' van Cruijff bij Ajax, is het duel in Camp Nou volgens 'Nummer Veertien' een mooi meetmoment. Op de website van Helden geeft Cruijff uitgebreid zijn visie.

"Het is een mooi meetmoment voor Ajax, om te kijken hoe ver je staat", zegt Cruijff in gesprek met Frits Barend. "Ajax is bezig met een inhaalrace in een op zich zeer ongelijke wedstrijd. Normaal kun je met een begroting van pakweg 100 miljoen nooit winnen van een club met een begroting van 530 miljoen. Barcelona is top van Europa en top van de wereld en met Ajax willen we daar langzaam weer komen. Ajax is een opleidingsinstituut, Barcelona een praktijkinstituut."

Cruijff zit zelf niet in het stadion wanneer Barça en Ajax aftrappen. De Catalaanse club nodigt de oud-voetballer wel uit, maar Cruijff bedankt vriendelijk voor de invitatie van het nieuwe bestuur. "Mede daarom ben ik zo blij met de wedstrijd om vier uur tussen de twee A1's. Daar ga ik wel heen, die wedstrijd in het Ministadi is voor mij ook veel interessanter dan de Champions League, in die wedstrijd kunnen we echt zien hoe ver we met Ajax zijn", gaat Cruijff verder tegenover Heldenonline.nl.

"Dat probleem kennen we natuurlijk ook"
"We worden bij Ajax geconfronteerd met zeer interessante, nieuwe uitdagingen. Vroeger was je op je 21 of 22ste fysiek en mentaal klaar voor het eerste. Die leeftijd moet noodgedwongen naar beneden worden gebracht, zodat jongens van 18 of 19 al kunnen meedraaien in Ajax 1, omdat ze op hun 23ste al naar het buitenland willen", zegt de oud-voetballer.

Het succes van de eigen jeugdopleiding heeft ook een keerzijde. Steeds vaker worden Nederlandse talenten op jonge leeftijd door buitenlandse clubs weggeplukt uit hun vertrouwde omgeving. Wanner Ajax A1 goed presteert in Europese duels, is de kans groot dat de Premier League-clubs op de stoep staan. "Dat probleem kennen we natuurlijk ook. Wij kunnen jongens nu, geloof ik, vanaf hun zestiende een contract aanbieden, ik ben nooit zo sterk in reglementen."

"Ik vind dat eigenlijk heel zielig voor die jongetjes"
"In de opleiding en ontwikkeling van spelers zijn managers en ouders het grootste probleem. Kies je voor het vlugge geld of kies je voor de opleiding en verdienen op lange termijn? Van bijna alle spelers die rond hun zestiende voor het geld hebben gekozen, hoor je niets meer. Die verdienen eenmalig. Wij moeten ze overtuigen dat ze bij ons voor de lange termijn kiezen. En tegelijk moeten wij ervoor zorgen dat ze eerder volwassen zijn, dat ze rond hun negentiende klaar zijn voor het eerste en als ze dan op hun 23ste weg willen, zullen we ze daar ook bij helpen."

"Een speler die bij Ajax is doorgebroken en een paar jaar bij ons blijft, voetbalt gemiddeld wel tot zijn 35ste. Bij ons kun je op de ladder omhoog klimmen, bij Barcelona of Arsenal kun je alleen maar keihard naar beneden donderen. En dan wordt het mentaal heel moeilijk om weer omhoog te klimmen. Ik vind dat eigenlijk heel zielig voor die jongetjes en daarom proberen we ze er van te overtuigen niet voor het snelle geld te kiezen", aldus Cruijff tegenover Helden.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws