HBO-opleiding in de Eredivisie: Het moet gezellig blijven en dat kan hier
"We gaan ze geen boetes opleggen, schei eens uit"

HBO-opleiding in de Eredivisie: "Het moet gezellig blijven en dat kan hier"

23-10-2014 10:32
1

Met nauwelijks financiële mogelijkheden werkt Marco Boogers al tien jaar als technisch directeur van FC Dordrecht. Afgelopen zomer volgde de ultieme beloning in de vorm van promotie naar de Eredivisie. Boogers merkt dat er sindsdien veel is veranderd.

Er kunnen slechts 4100 mensen in het Dordrecht-stadion aan de Krommedijk, maar ook dat aantal werd de afgelopen jaren bijna nooit gehaald. Inmiddels is echter alles anders. "Nu hebben we opeens de gunfactor, dat merk ik overal waar ik kom", vertelt hij aan Staantribune.nl. "Mensen uit Dordrecht hebben het weer over 'ons' en 'we' als ze over FC Dordrecht praten, waar dat voorheen altijd 'hunnie' en 'hullie' was."

De promotie van Dordt is des te knapper als je je realiseert dat de club vrijwel altijd met een van de laagste begrotingen van Nederland werkt. Het vraagt om een andere werkwijze en dat resulteert bijvoorbeeld in het aantrekken van 'spelers met een krasje' en voetballers die nog het nodige moeten leren. "Clubs zien dat talenten bij ons de kans krijgen om zich te ontwikkelen, waardoor ze graag mee willen werken aan verhuurperiodes."

"Bij ons krijg je een soort HBO-opleiding tot het echte profvoetbal, zeg ik wel eens. We behandelen iedereen hier met respect en geven spelers het vertrouwen dat ze nodig hebben. Komen ze een keer te laat op de training? Jammer, dan trainen ze maar wat harder. Maar we gaan ze geen boetes opleggen, schei eens uit. Het moet gezellig blijven en dat kan hier", aldus Boogers.

Maar er moet natuurlijk ook gepresteerd worden, hoewel van moeten dit seizoen nauwelijks sprake kan zijn. "Als we vijftiende worden, hebben we het geweldig gedaan. Door de promotie is alles hier fantastisch, maar het kan zomaar omslaan. Dat heb ik wel geleerd na dertig jaar in de voetballerij. De ene dag is de andere niet, maar dat maakt het ook zo mooi", besluit de 'td' van de huidige nummer zeventien in gesprek met Staantribune.