Rampzalige week laat België ook in Europees verband virtueel voorbij komen

Rampzalige week laat België ook in Europees verband virtueel voorbij komen

De Nederlandse clubs zijn dit seizoen aan een dramatische, Europese reeks bezig. Van alle competities in de top vijftien presteert de Eredivisie het slechtst. Ook de afgelopen week was er weer een laag aantal bijeen gesprokkelde punten voor de coëfficiëntenranglijst van de UEFA.

De prestaties van de Nederlandse clubs zijn al een aantal seizoenen benedenmaats. In de jaargang 2010/11 haalden PSV en FC Twente nog de kwartfinale van de Europa League, maar de in dat seizoen behaalde resultaten worden in de zomer geschrapt. De Eredivisie krijgt dan een status die gelijk is aan de competities van België, Zwitserland, Turkije, Griekenland en zelfs Tsjechië, schrijft het Algemeen Dagblad.

Afgelopen week verzamelde alleen PSV wat punten voor de ranglijst, door met 1-1 gelijk te spelen tegen Panathinaikos. Ajax verloor in de Champions League van FC Barcelona met 3-1 en Feyenoord ging met dezelfde cijfers ten onder tegen HNK Rijeka in de Europa League. 

België doet het seizoen beter dan Nederland en is zelfs al 'virtueel' voorbij gestoken. Dat komt omdat Nederland de ruim elfduizend punten van het seizoen 2010/11 kwijtraakt. België haalde in dat slechts 4600 punten. Voor de startbewijzen heeft dat geen gevolgen, want volgend seizoen verandert de verdeling. De nummers zeven tot en met vijftien mogen twee clubs voor de Champions League (waarvan één rechtstreeks geplaatst) afvaardigen en kunnen drie clubs voor de voorronde van de Europa League inschrijven.

Eerder deze week werd al bekend dat het nationale team van België het Nederlands elftal voorbij is. De Rode Duivels staan nu vierde op de FIFA-ranglijst, terwijl Oranje gezakt is naar de vijfde plaats.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s