De Tien: beste jeugdopleidingen in de wereld
Bij welke clubs komt het talent van ruwe diamanten het best tot zijn recht?

De Tien: beste jeugdopleidingen in de wereld

31-10-2014 10:10
8

Bij de komst van een externe geldschieter is het geen kunst om een goed elftal bij elkaar te kopen. Echter heeft niet elke club deze luxueuze mogelijkheid en is vervolgens aangewezen op talent uit eigen kweek. Welke clubs nemen deze verantwoordelijkheid meer dan goed op zich en leveren de beste spelers ter wereld aan? 

FC Barcelona
Gedreven door de wens om de Ajax-school te repliceren, ging Johan Cruijff aan de slag bij FC Barcelona. Vandaag de dag wordt de Catalaanse leerschool gezien als beste ter wereld, waarvoor de Nederlander nog steeds alle credits ontvangt. Spelers als Lionel Messi, Andres Iniesta en Xavi hebben het elite-instituut doorlopen en spelen al jaren op rij samen bij de Spaanse grootmacht.

Ajax
Eén van de grootste en oudste jeugdacademies van Europa vind je terug in Amsterdam. Ajax heeft haar rijke historie te danken aan de grootste spelers die het mondiale voetbal ooit gekend heeft. Spelers als Johan Cruijff, Frank Rijkaard en Dennis Bergkamp groeiden stuk voor stuk uit tot absolute wereldsterren.

Manchester United
Manchester United is toonaangevend met haar jeugdopleiding in Europa. Voorheen hield Sir Alex Ferguson alle leeftijdscategorieën nauwlettend in de gaten, om zo precies te weten welke spelers ooit aanspraak zouden maken op een plek in de hoofdmacht. Met opgeleide geweldenaren als David Beckham, Paul Scholes en Gary Neville hebben The Red Devils in de loop der jaren een geweldige staat van dienst gecreëerd.

Sporting Portugal
Ook vanuit het zuidwesten van Europa werden niet de minste spelers aangeleverd. Sporting Portugal is verantwoordelijk voor de basistechniek van Cristiano Ronaldo. Ook het fenomeen Luis Figo kende een vruchtbare samenwerking met de club waar het voor hem ooit allemaal begon.

Southampton
Ook bij Southamption is de doorstroom van eigen jeugd een onmisbare pilaar binnen de club. De huidige werkgever van Ronald Koeman leidde de duurste speler aller tijden op, die luistert naar de naam Gareth Bale. Afgelopen seizoen nam de club afscheid van Luke Shaw, bestempeld als duurste tiener ooit. Daarnaast verlieten spelers als Theo Walcott en Alan Shearer ook ooit hun vertrouwde omgeving in Southampton om een flinke stap voorwaarts te maken.

Arsenal
Arsenal staat bekend om haar doorstroom van eigen jeugd in het eerste elftal. Ondanks het gebrek aan gewonnen prijzen in de afgelopen tien jaar verdienen de Noord-Londenaren veel respect met hun handelswijze. Spelers als Jack Wilshire, Kieran Gibbs en Nicklas Bendtner groeiden op in de vertrouwde omgeving van The Gunners.

Everton
De blauwe helft van de 'Merseyside' heeft dan wel niet zo'n diep gevulde zakken met geld, maar beschikt wel over een prima kweek van eigen jeugd. Voormalig Manchester City-speler Jack Rodwell en superster Wayne Rooney verlieten ooit de Everton Academy na een aantal intensieve trainingsjaren.

Bayern München
Ondanks dat Bayern München haar binnenlandse concurrent Borussia Dortmund volledig heeft geplunderd in de afgelopen jaren, hebben zij zelf een indrukwekkende staat van dienst qua opleiding. Onder anderen Philipp Lahm, Bastian Schweinseiger, Toni Kroos en Thomas Müller leerden de fijne kneepjes van het vak in München.

Real Madrid
Het is misschien moeilijk te geloven, maar ook Real Madrid heeft een prima jeugdopleiding. De Koninklijke leidde spelers op als Alvaro Morata, Roberto Soldado, Juan Mata en Alvaro Negredo. Zij hebben inmiddels allemaal hun sterrenstatus waargemaakt. Echter is Real Madrid doorgaans meer op zoek naar meer gevestigde en grotere namen dan gebruik te maken van de talenten uit eigen jeugd.

RSC Anderlecht
De academie van Anderlecht is de laatste jaren flink gestegen in aanzien. Door de verbetering van het Belgische voetbal doet de nationale ploeg eindelijk weer mee op het allerhoogste niveau en duiken steeds meer Rode Duivels op bij Europese topclubs. Ook leverden de Belgen een aanzienlijke bijdrage aan de absolute kraker tussen Manchester United en Chelsea van afgelopen weekend. Adnan Januzaj, Marouane Fellaini, Eden Hazard en Thibaut Courtois verschenen allen aan de aftrap.