Europese elite scheidt zich af: 'Het gat met clubs als Ajax wordt gevaarlijk groot'
FC Barcelona blijft maar groeien. De Spaanse topclub gaat voor liefst 600 miljoen euro Camp Nou verbouwen. Het onderkomen wordt met een capaciteit van 105.000 toeschouwers – nu 99.000 – het grootste stadion van Europa. Met een omzet van 532 miljoen euro en winstcijfers over het afgelopen seizoen brak Barcelona bovendien alle records in de eigen historie.
Barcelona is daarmee één van de clubs die zich als elite afscheidt van de rest van het Europese voetbal. Real Madrid, Bayern München en Manchester United behoren qua status ook tot de wereldtop en met behulp van de oliedollars volgen Paris Saint-Germain, Manchester City en Chelsea hun spoor. Het gat met de rest wordt bijna angstaanjagend.
Eén van die andere clubs is Ajax, dat komende woensdag weer tegenover Barcelona staat. Met een begroting van 107 miljoen euro komen de Amsterdammers niet eens in de buurt van de top-twintig van Europa, laat staan de absolute top. Barcelona, Bayern en Real zijn zelfs al door de barrière van een half miljard omzet per jaar geknald. Het gat met clubs van het kaliber Ajax wordt dan ook gevaarlijk groot, erkent Barça-voorzitter Josep Bartomeu.
"Het is wreed om te constateren. Maar in het Europese clubvoetbal bestrijden we elkaar op het veld én daarbuiten", aldus Bartomeu in De Telegraaf. "We zijn allemaal concurrenten van elkaar. We vechten om spelers, om de gunst van de fans en vooral om de gunst van sponsors. Er zijn niet genoeg sponsors voor alle Europese profclubs. Tv-gelden spelen een grote rol."
"Voetbal is keiharde business geworden. Gesteund door de fans, maar vooral gesteund door tv-gelden. De Eredivisie moet concurreren met La Liga, de Bundesliga en de Premier League. Dat is lastig. In andere toplanden zijn uitkeringen via de televisie vele malen groter. Nederlandse clubs kunnen alleen overleven door spelers te verkopen. De strijd buiten het veld is eigenlijk nog agressiever dan binnen de lijnen."