Hiddink zwijgt na zesklapper over Oranje-toekomst: Wil daar niet op vooruit lopen
"Ik ben in dienst van de KNVB, ik wil daar niet op vooruit lopen"

Hiddink zwijgt na zesklapper over Oranje-toekomst: "Wil daar niet op vooruit lopen"

16-11-2014 20:32
5

Het Nederlandse elftal sloot het internationale jaar af met een ruime zege. Oranje was in Amsterdam met 6-0 te sterk voor Letland en boekte zo de tweede EK-kwalificatiezege in vier duels. Met de zege 'voorkwam' Oranje een voortijdige aftocht van bondscoach Guus Hiddink, de keuzeheer had zijn lot aan het treffen met de Letten verbonden.

"Ik ben opgelucht, een prima overwinning. Het team heeft gedaan wat wij dachten wat ze konden. Grotendeels is uitgevoerd wat wij wilden", zegt Hiddink na afloop tegenover de NOS. Voor Hiddink was het pas zijn tweede zege in zes duels onder zijn leiding, sinds zijn terugkeer bij de KNVB. De bondscoach geeft toe dat hij 'geschrokken' was van zijn eerste kennismakingen met de huidige Oranje-selectie.

Hiddink verloor met Nederland in de EK-kwalificatie van IJsland en Tsjechië, terwijl vriendschappelijk Italië en Tsjechië Oranje de baas waren. De schrik zat erin bij Hiddink. "Dat is ook zo, ook omdat we daar al heel vroeg op achterstand zijn gekomen. Dat was heel bepalend", zegt Hiddink. "Zo breed zijn we nog niet. Als we dan een slechte wedstrijd spelen, moet je ook zo uitgenast zijn om het mee naar huis te nemen."

"Ik ben nooit echt dood geweest"
Het niveau van Oranje kan Hiddink, op één onderdeel na, wel bekoren. "Het fundament van het goed verdedigend staan en uitvoeren, geen domme fouten maken, dat had ik wel hoger ingeschat. Maar over de opbouw en de aanval van deze ploeg had ik geen twijfels." Hiddink en Oranje komen pas in maart van volgend jaar weer in actie in de EK-kwalificatie. Dan is Turkije de tegenstander.

Of Hiddink dan nog altijd bondscoach is van Oranje, wilde de keuzeheer niet expliciet stellen aan tafel bij NOS-journalist Jack van Gelder. "Ik ben nooit echt dood geweest, laten we niet te broos doen", blikt Hiddink terug op de afgelopen maanden. Op de vraag of Hiddink bij de KNVB blijft, reageert de keuzeheer: "Daar heb ik verder niets aan toe te voegen op die moment."

"Ik ben in dienst van de KNVB, ik wil daar niet op vooruit lopen. Ik laat het in het midden. Jullie (de media, red.) zijn al lekker lang aan het speculeren. Ik wil alleen over deze wedstrijd spreken, verder zien we wel. Ik ben alleen bezig met vandaag. Deze wedstrijd was cruciaal, als je hier schade oploopt dan hoef ik dat niet meer onder mijn leiding te doen", aldus Hiddink.