Tsjechië grijpt de macht in 'Nederlandse' groep, EK-droom Bosnië krijg uppercut

16-11-2014 22:38
2

Tsjechië heeft zondag de macht gegrepen in groep A van de EK-kwalificatie, waarin ook het Nederlands elftal uitkomt. De formatie boekte voor eigen publiek in Plzen een zege op IJsland (2-1).

Tsjechië is na vier duels als enige ploeg in groep A nog zonder puntenverlies. IJsland volgt op drie punten. Het Nederlands elftal staat derde met een achterstand van zes punten op de Tsjechen.

Ragnar Sigurdsson bracht IJsland nog wel op voorsprong (1-1). Pavel Kaderabek tekende vlak voor rust op de gelijkmaker (1-1). In de tweede helft werkte keeper Hannes Halldórsson de bal in eigen doel (2-1). Johann Gudmundsson, vorig seizoen nog actief voor AZ, miste vlak voor tijd na goed voorbereidend werk van Kolbeinn Sigthórsson van Ajax een prachtige kans op 2-2.

Burak Yilmaz bezorgde Turkije de eerste zege in de EK-kwalificatie. De spits maakte de eerste twee treffers tegen Kazachstan (3-1). Serdar Aziz zorgde na 83 minuten voor 3-0. In de 87e minuut benutte Samat Smakov nog een strafschop voor Kazachstan. Turkije heeft twee punten minder dan Oranje. Beide ploegen ontmoeten elkaar op 28 maart in de Amsterdam ArenA.

Israël blijft foutloos
Israël heeft na drie wedstrijden in groep B van de EK-kwalificatiereeks nog geen punt verloren. De formatie van Eli Gutman was op eigen veld duidelijk te sterk voor Bosnië-Herzegovina. Israël versloeg de onmachtige WK-ganger met 3-0.

Bosnië moest in aanloop naar het duel met Israël een fikse klap incasseren in aanvallend opzicht. De spitsen Vedad Ibisevic en Edin Dzeko haakten geblesseerd af. Toch kreeg Bosnië nog wel een kans op de openingstreffer, maar die was niet besteed aan Senad Lulic. Even daarna kwam het thuisland in Haifa op voorsprong via een harde knal van Gil Vermouth. Vlak voor rust verdubbelde Omer Damari de marge.

Het verzet van Bosnië werd in het begin van de tweede helft gebroken toen Toni Sunjic rood kreeg. Israël breidde de score daarna nog uit naar 3-0 via Eran Zahavi. Het gastland speelde het duel daarna eenvoudig uit. Israël, waar Willem II-speler Ben Sahar op de bank bleef, nam door de zege de koppositie in poule B over van Wales.

Wales speelde eerder op zondag bij België met 0-0 gelijk. Wales heeft daardoor acht punten na vier duels en staat tweede. België volgt pas op de vierde plaats met vijf uit drie. De Belgen werden voorbij gegaan door Cyprus, dat met 5-0 te sterk was voor Andorra. Bosnië staat teleurstellend op de vijfde plaats in groep B met twee punten uit vier duels. Andorra staat puntloos onderaan.

Malta houdt stand
Bulgarije is er niet in geslaagd om het EK-kwalificatieduel met Malta te winnen. Het duel in Sofia eindigde in 1-1. Voor Malta was het het eerste punt in de kwalificatiereeks. Bulgarije staat op vier punten uit vier duels en staat daarmee achter Kroatië, Italië en Noorwegen derde in groep H.

De Bulgaren kwamen nog wel op voorsprong. Andrei Galabinov scoorde al na zes minuten. De thuisploeg kreeg vervolgens verschillende kansen op 2-0, zo raakte Galabinov de lat, maar het was Malta dat vlak na rust op gelijke hoogte kwam. Clayton Failla benutte een strafschop, na zelf te zijn neergelegd. Een kwartier voor tijd liet Ivelin Popov een uitgelezen kans liggen om de Bulgaren weer op voorsprong te zitten. De aanvaller miste een strafschop.