'Guardiola's Barça het beste team ooit? Dan moet je die ploeg vergelijken met Ajax'

'Guardiola's Barça het beste team ooit? Dan moet je die ploeg vergelijken met Ajax'

Gepubliceerd: donderdag 4 december 2014 om 12:40do 04-12-2014 om 12:40

Cesar Luis Menotti zit nooit om een mening verlegen. De voormalige bondscoach van Argetinië, hij leidde de ploeg in 1978 naar de wereldtitel in eigen land door Nederland te kloppen in de WK-finale, buigt zich in gesprek met El Grafico over FC Barcelona, Argentinië, Lionel Messi en Pep Guardiola. Ook is er een eervolle vermelding voor Ajax.

El Flaco (De Magere) is een groot fan van Messi, maar wil de Argentijnse voetballer van Barça niet de beste aller tijden noemen. Dat Messi in Brazilië werd uitgeroepen tot beste speler van het WK, verbaasde Menotti - in tegenstelling tot het overgrote deel van de voetbalwereld - desondanks niet. "Als Messi niet de beste speler van het WK was, was Argentinië nooit uit de groepsfase gekomen."

Argentinië bereikte uiteindelijk de finale van het toernooi. Daarin was Duitsland te sterk. "Ik denk niet dat Messi zo onevenwichtig was als de mensen ons wilden doen laten geloven. Het probleem was dat hij geen steun had in de aanval", zegt de 76-jarige Menotti. "Messi is ongelooflijk, maar aan de tafel der grootheden is Pelé de beste. Hij was buitenaards", aldus de ex-voetballer en oud-trainer.

Menotti werkte in het verleden als coach bij FC Barcelona. Onder Pep Guardiola zag Menotti vanaf de andere kant van de wereld hoe Barça het voetbal in de 21ste eeuw jarenlang domineerde. "Guardiola had bondscoach van Argentinië moeten worden toen Sabella vertrok. En ik zou drie jonge coaches naast hem zetten om te leren. Zo denk je aan de toekomst."

"Ik weet niet of het Barcelona van Guardiola het beste team ooit was, omdat je die ploeg moet vergelijken met het Ajax van de jaren zeventig. Maar het was zeker de beste ploeg van de afgelopen dertig jaar. En Guardiola is de beste coach van de afgelopen dertig jaar", zegt Menotti. Ajax wist in 1971, 1972 en 1973 de Europa Cup 1 te winnen. In 1972 kroonden de Amsterdammers zich tot wereldkampioen.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws