In het kort: Pelé mag ziekenhuis verlaten, Sampdoria te sterk voor tiental

In het kort: Pelé mag ziekenhuis verlaten, Sampdoria te sterk voor tiental

08-12-2014 23:13
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Pelé mag het ziekenhuis uit
De Braziliaanse voetballegende Pelé mag na twee weken het ziekenhuis uit. De artsen van het Albert Einstein-hospitaal in São Paulo lieten maandag weten dat 'O Rei' (De Koning) dinsdag wordt ontslagen. Pelé (74) werd eind november opgenomen in het ziekenhuis vanwege een infectie aan de urinewegen. Eerder in de maand was hij vanwege nierstenen ook al opgenomen in het hospitaal in São Paulo.De topschutter aller tijden van het Braziliaanse elftal (77 doelpunten) lag zelfs een tijdje op de intensive care, al was dat naar eigen zeggen omdat hij teveel bezoek kreeg om goed te kunnen herstellen.

Sampdoria klopt tien man Verona
Sampdoria blijft bovenin de Serie A meedraaien. De ploeg van trainer Sinisa Mihajlovic boekte maandag bij Hellas Verona de zesde overwinning van het seizoen: 1-3. De thuisclub speelde ruim een uur met tien man na rood voor de Mexicaanse verdediger Rafael Márquez. De Braziliaanse spits Eder opende uit een strafschop de score namens Sampdoria, maar Luca Toni bracht de tien van Verona langszij. In de tweede helft wist 'Samp' de overtalsituatie uit te buiten via Stefano Okaka Chuka en Manolo Gabbiadini. Met 25 punten uit veertien duels staat Sampdoria vierde in de Serie A, kort achter stadgenoot Genoa (26). De titelstrijd lijkt net als vorig seizoen te gaan tussen Juventus (35) en AS Roma (32).

Park maakt agenda schoon voor PSV
Ji-Sung Park is vastberaden om zijn afscheid te koppelen aan de competitietopper tussen PSV en Feyenoord. Op 17 december verblijft de Zuid-Koreaan in Eindhoven om afscheid te nemen van het publiek, meldt het Eindhovens Dagblad. Hij maakte al twee keer eerder een afspraak met de club, maar beide keren werd de wedstrijd uitgesteld.

Finalisten tegen elkaar in FA Cup
Met Arsenal en Hull City staan de finalisten van afgelopen seizoen in de FA Cup dit keer al in de derde ronde tegenover elkaar. Bij de loting maandag werden de titelverdediger (Arsenal) en verliezend finalist (Hull) aan elkaar gekoppeld. De ploeg van manager Arsène Wenger pakte de prestigieuze Engelse beker in mei door een doelpunt in de verlenging van Aaron Ramsey (3-2).

Ronald Koeman werd met Southampton gekoppeld aan Ipswich Town. Louis van Gaal gaat begin januari met Manchester United op bezoek bij de winnaar van het duel tussen de 'kleintjes' Accrington Stanley en Yeovil Town. Het Nederlands getinte Newcastle United, de ploeg van Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong, treft met Leicester City een andere club uit de Premier League.

Eibar stevig in middenmoot
Promovendus Eibar, de Spaanse voetbalclub met het knusse stadionnetje waar amper 5000 mensen terechtkunnen, etaleert zich steeds meer als de openbaring van de Primera División. Door maandag voor eigen publiek van degradatiekandidaat UD Almeria te winnen, met 5-2 liefst, heeft Eibar zich met negentien punten nu stevig in de middenmoot genesteld (negende).

De Italiaan Federico Piovaccari, een van de drie buitenlanders in de wedstrijdselectie, opende de score al na drie minuten. Saúl Berjón, Raúl Albentosa, Raúl Navas en Ander Capa, ook al geen namen die een bel doen rinkelen, voerden de productie gestaag op. Soriano zorgde voor de 3-1 ruststand en in de slotfase had ook Edgar Méndez nog succes namens de bezoekers, die met tien punten alleen op doelsaldo nog net boven de streep staan

Pröpper één duel geschorst
Vitesse hoeft Davy Pröpper maar één wedstrijd te missen. De middenvelder kreeg zondag tegen FC Twente rood vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler. De KNVB schorste hem maandag voor één wedstrijd. Pröppers ploeggenoot Wallace mist zondag eveneens de uitwedstrijd bij FC Groningen. De Braziliaanse rechtsback kreeg tegen Twente zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Ook Ilias Haddad (FC Dordrecht), Mattias Johansson (AZ) en Kevin Jansen (ADO Den Haag) missen vanwege een schorsing het volgende duel van hun club.

PSV verwacht volle bak
Het Europa League-duel tussen PSV en Dinamo Moskou is in trek. Fans uit Eindhoven en Moskou lopen warm voor de confrontatie in het Philips Stadion. Het Eindhovens Dagblad meldt dat de club, ondanks het feit dat PSV al geplaatst is voor de volgende ronde, verwacht dat er 25.000 mensen aanwezig zullen zijn. Daarvan komen er zo'n 1400 uit Rusland. De laatste keer dat Eindhoven massaal uitliep voor de Europa League was in 2012, toen was Valencia in de achtste finales de tegenstander van PSV.

Ajax krijgt Spanjaard
Het laatste groepsduel in de Champions League van Ajax wordt woensdag door een Spanjaard geleid. Carlos Velasco Carballo is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter bij de thuiswedstrijd van de Amsterdammers tegen Apoel Nicosia. Ajax moet in dat duel minstens een punt pakken om door te mogen naar de Europa League. Velasco Carballo floot eerder dit jaar de interland van IJsland tegen Nederland. Oranje verloor dat duel met 2-0.

De 43-jarige arbiter was afgelopen zomer ook actief op het WK. Hij floot onder meer de kwartfinale tussen Brazilië en Colombia. Het ontging de Spanjaard toen dat de Colombiaan Juan Zúñiga met zijn knie hard inkwam op de Braziliaanse vedette Neymar, die daarbij een rugwervel brak.

Blom naar Griekenland
Kevin Blom is door de Europese voetbalbond UEFA aangesteld als scheidsrechter bij de wedstrijd in de Europa League tussen PAOK en Guingamp. De leidsman wordt donderdag in het Griekse Thessaloniki bijgestaan door assistenten Patrick Langkamp en Bas van Dongen. Voor Blom wordt het zijn 32e wedstrijd in de Europa League en zijn 71e internationale duel in totaal. PAOK en Guingamp strijden om de tweede plek in groep K. Beide ploegen hebben zeven punten.

Donovan zwaait af met titel
De Amerikaanse voetballer Landon Donovan heeft afscheid genomen met de titel in de Major League Soccer. De 32-jarige topscorer won zondag met zijn club Los Angeles Galaxy de beslissende wedstrijd om het kampioenschap met 2-1 van New England Revolution. De Ierse international Robbie Keane maakte in de verlenging het winnende doelpunt.

Het was de derde titel voor LA Galaxy in de afgelopen vier seizoenen. Donovan veroverde al zijn zesde Amerikaanse titel. Hij won er vier met Galaxy en twee met San Jose Earthquakes. Donovan nam eerder dit jaar na 157 interlands al afscheid van de Amerikaanse nationale ploeg. Hij voetbalde in zijn carrière ook in Europa voor Everton, Bayern München en Bayer Leverkusen.

Oranje oefent tegen VS
Het Nederlands elftal oefent op 5 juni in eigen land tegen de Verenigde Staten. De Amerikaanse bond meldde dat zondag na afloop van de finale in de Major League Soccer. De formatie van bondscoach Jürgen Klinsmann speelt vijf dagen later vriendschappelijk in en tegen wereldkampioen Duitsland.

De KNVB bevestigde dat het met de Amerikanen in gesprek is over de oefeninterland op 5 juni in Nederland. "Wij maken het pas officieel bekend als de contracten zijn getekend", aldus een woordvoerster van de bond maandag. De wedstrijd tegen de Verenigde Staten zou dan in aanloop zijn naar de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Letland op 12 juni.

Arbiter uit Israël voor Feyenoord
Feyenoord krijgt tijdens het laatste groepsduel in de Europa League met Standard Luik te maken met een arbiter uit Israël. De 42-jarige Alon Yefet is donderdag de leidsman van dienst in Wallonië. Feyenoord is al zeker van een plek in de volgende ronde, de enige inzet van het duel voor de Rotterdammers is het behouden van de koppositie. Ook Sevilla maakt nog kans op de eerste plek. Standard Luik is al uitgeschakeld.

'Oepie' naar amateurs
Oebele 'Oepie' Schokker keert terug bij Harkemase Boys. De dertigjarige technisch begaafde aanvaller liet zijn contract bij SC Cambuur afgelopen week ontbinden, de komende 2,5 jaar zal hij opnieuw uitkomen voor de Friese amateurclub. Eerder speelde Schokker tussen 2007 en 2012 ook al bij Harkemase Boys. Hij werd twee keer kampioen met de amateurclub.

Uth en De Roon snel op de been
Marten de Roon en Mark Uth (foto) hebben geen ernstige schade opgelopen in het Eredivisie-duel met FC Groningen. De Roon kampte met een pijnlijke heup, hij moest zich na rust laten vervangen in Euroborg. Uth kreeg een tik op zijn knie. "Voor zowel Marten als Mark geldt dat ze een paar dagen rustiger aan moeten doen, maar ik denk niet dat de blessures consequenties hebben voor het uitduel met NAC", zegt fysiotherapeut Erik ten Voorde op de officiële website van sc Heerenveen.