In het kort: imposante recordreeks Real Madrid, Ajax-jeugd sluit sterk af

In het kort: imposante recordreeks Real Madrid, Ajax-jeugd sluit sterk af

09-12-2014 23:13
3

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Recordreeks voor Real Madrid
Titelverdediger Real Madrid behaalde dinsdagavond in de Champions League thuis tegen Ludogorets de negentiende zege (4-0) op rij in alle competities. Daarmee verbrak de 'Koninklijke' het Spaanse record, dat de club nog met rivaal Barcelona deelde. Real sloot de groepsfase af met de maximale score van achttien punten uit zes wedstrijden en een doelsaldo van 16-2.

De Spaanse ploeg kon de eigen recordcijfers uit het seizoen 2011-2012 (achttien uit zes, doelsaldo 19-2) net niet verbeteren. Met Real Madrid (twee keer), slaagden ook Spartak Moskou, AC Milan, Barcelona en Paris Saint-Germain er ooit in om de groepsfase van de Champions League zonder puntenverlies af te sluiten.

A-jeugd Ajax wint professioneel
Ajax A1, vooraf al zeker van kwalificatie voor de volgende ronde, heeft dinsdag met 4-1 gewonnen van het Cypriotische APOEL Nicosia. In deze Youth League-wedstrijd maakten Donny van de Beek, Zakaria El Azzouzi (twee keer) en Abdelhak Nouri de doelpunten. Met veertien punten hebben de Amsterdammers de groepsfase als nummer één afgesloten.

Perica hervat training in Breda
Stipe Perica heeft de groepstraining van NAC Breda deze week hervat. De Kroatische spits kreeg tegen FC Utrecht last van de hamstring en ontbrak tegen SC Cambuur wegens overbelasting. Er is geen sprake van een scheurtje, waardoor hij in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen mogelijk weer inzetbaar is. Volgens BN/De Stem zijn Henrico Drost en Jesse van Bezooijen sowieso niet inzetbaar.

Concacaf rekent op WK 2026
De voetbalbond van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (Concacaf) rekent erop dat het WK 2026 op het Amerikaanse continent wordt gehouden. Mexico, Canada en de Verenigde Staten maken de beste kans om gastland te worden van het toernooi. Dat zei Concacaf-voorzitter Jeffrey Webb dinsdag in Mexico-Stad. Na het WK van 2014 in Brazilië worden de komende twee WK's in Europa (Rusland 2018) en Azië (Qatar 2022) gehouden, waardoor het volgens Webb logisch is dat Amerika in 2026 weer aan de beurt is.

Het zou voor Mexico de derde keer worden dat een WK in het land neerstrijkt, na 1970 en 1986. De Verenigde Staten organiseerden het WK al eens in 1994, terwijl het gastheerschap van het grootste voetbaltoernooi ter wereld voor Canada een primeur zou zijn. De Concacaf vertegenwoordigt 41 landen. Oceanië organiseerde nog nooit een WK, terwijl Afrika in 2010 de primeur had met Zuid-Afrika.

Qatar kocht Afrikanen om
De organisatie van het WK 2022 in Qatar heeft Afrikaanse voetbalfunctionarissen omgekocht in ruil voor hun stem. Dat zegt Phaedra Almajid, voormalig persvoorlichtster van het organisatiecomité, dinsdag in een interview met het tijdschrift France Football. Onder meer in januari 2010 zou Qatar met meerdere Afrikanen hebben afgesproken in een hotel in de Angolese hoofdstad Luanda, waar destijds de Afrika Cup werd gehouden.

'Ach, een miljoen dollar... Waarom niet anderhalf miljoen?', zou een Afrikaan hebben gereageerd op het Qatarese voorstel, waarna de deal snel beklonken was. Namen kon Almajid, die momenteel onder bescherming van de FBI in de Verenigde Staten woont, echter niet noemen.

Excelsior bindt trio
Excelsior heeft doelman Alessandro Damen, verdediger Elso Brito en aanvaller Carlo de Reuver langer aan zich verbonden. De club lichtte de optie in het contract van de drie spelers, waardoor het trio tot medio 2017 vastligt bij de club uit Kralingen.

Brito (20) speelde dit seizoen tot nu toe zes wedstrijden voor de club die afgelopen zomer promoveerde naar de Eredivisie. Ook de negentienjarige De Reuver is (nog) geen basisspeler, maar wist in vier invalbeurten al wel twee keer te scoren. De 24-jarige doelman Damen kwam dit seizoen tot drie wedstrijden. Gino Coutinho krijgt op doel voorlopig de voorkeur van trainer Marinus Dijkhuizen.

Amrabat keert terug
Nordin Amrabat is weer fit. De door Galatasaray aan Málaga verhuurde aanvaller is hersteld van een dijbeenblessure. Hij liep de kwetsuur op in dienst van de Marokkaanse nationale ploeg. Na 25 minuten in het duel met Benin moest Amrabat naar de kant. Hij miste verschillende belangrijke wedstrijden van de club uit Spanje, maar lijkt op koers te liggen om komend weekend tegen Celta de Vigo weer in actie te komen.

Kuipers fluit kraker
Scheidsrechter Serdar Gözübüyük leidt zondag de topper in de eredivisie tussen Feyenoord en AZ. De Rotterdammers staan derde in de tussenstand, maar hebben evenveel punten als de nummer vier uit Alkmaar. In Eindhoven fluit Kevin Blom zondag de wedstrijd tussen koploper PSV en FC Twente. De KNVB heeft ook de scheidsrechter aangewezen voor het uitgestelde duel tussen PSV en Feyenoord, dat op woensdag 17 december wordt gespeeld. Björn Kuipers is bij deze ontmoeting de scheidsrechter.

Aanstellingen arbiters Eredivisie:

Vrijdag 12 december:
Heracles Almelo - FC Dordrecht (20.00 uur): Kuipers

Zaterdag 13 december:
NAC Breda - sc Heerenveen (18.30): Manschot
Willem II - PEC Zwolle (19.45): Janssen
ADO Den Haag - Excelsior (19.45): Wiedemeijer
Go Ahead Eagles - SC Cambuur (20.45): Kamphuis

Zondag 14 december:
Ajax - FC Utrecht (12.30): Van Boekel
FC Groningen - Vitesse (14.30): Vink
PSV - FC Twente (14.30): Blom
Feyenoord - AZ (16.45): Gözübüyük

Janmaat en De Vrij
Feyenoord neemt zondag in de rust van de thuiswedstrijd tegen AZ officieel afscheid van Stefan de Vrij en Daryl Janmaat. De twee spelers vertrokken afgelopen zomer bij de Rotterdamse club. De Vrij verhuisde na het WK in Brazilië naar het Italiaanse Lazio Roma. Janmaat tekende een contract bij Newcastle United.

Zaterdag staat voor de twee spelers nog een competitiewedstrijd op het programma. De Vrij neemt het met Lazio op tegen Atalanta Bergamo. Janmaat speelt met Newcastle tegen Arsenal. Feyenoord zoekt nog naar een geschikt moment om afscheid te nemen van de deze zomer eveneens vertrokken Graziano Pellè, Bruno Martins Indi, Ruud Vormer en John Goossens.

Italië wil Engeland achterna
De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, Carlo Tavecchio, wil komend seizoen doellijntechnologie in de hoogste competitie Serie A invoeren. "Bij de komende zitting van het bestuur ga ik een voorstel doen tot de oprichting van een commissie die de invoering voor komend seizoen moet voorbereiden", aldus Tavecchio. De preses vindt dat het voetbal met zijn tijd mee moet gaan.

"Het kan niet zo zijn dat de technologie aan het voetbal voorbijgaat. De techniek die duidelijkheid kan geven over een doelpunt heeft zich duidelijk bewezen." Tavecchio is ook voorstander van een videoscheidsrechter in de Serie A. Hij heeft onlangs in een brief aan de wereldbond FIFA laten weten dat Italië er open voor staat om technische hulpmiddelen in het voetbal te testen.

Parma moet punt inleveren
Parma is bestraft voor het mislopen van verschillende betalingen. De club liet afgelopen maand na salarissen en belastingen af te dragen, de Italiaanse bond heeft besloten Parma één punt af te nemen. Parma staat op de laatste plek in de Serie A. Na veertien speelronden heeft de club vijf punten verzameld.