De Tien: mooiste spandoeken uit de Eredivisie

De Tien: mooiste spandoeken uit de Eredivisie

19-12-2014 10:10
8

Dat supporters sfeer brengen in een stadion is een open deur. Dat brengen van sfeer gebeurt op allerlei manieren. Is het niet via liederen, dan wel aan de hand van spandoeken. Vandaag een overzicht van tien mooie en creatieve spandoeken die in de Eredivisie voorbij zijn gekomen.

Vitesse - Feyenoord (2014)
In november van dit jaar stond de wedstrijd Vitesse - Feyenoord (0-0) op het programma. Traditiegetrouw vloog deze dag natuurlijk de adelaar, gedoopt met de naam Hertog II, over het veld. Voor de supporters van Vitesse was dat echter niet genoeg. Met een immens spandoek werd het vak met de Vitesse-supporters volledig bedekt door de adelaar met gespreidde vleugels.

Heracles Almelo - FC Dordrecht (2014)
Met ons valt niet te sollen, zo moet de gedachte bij de Heracles-supporters zijn geweest tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht (1-1). Met een trotse Simon Cziommer voorop willen de supporters een ding duidelijk maken aan iedereen die Dordrecht een warm hart toedraagt: 'Wij zullen nooit opgeven'. Jammer genoeg voor de supporters van Heracles eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Het doelpunt van Heracles viel echter wel laat in de tweede helft, een gegeven dat de spreuk van het spandoek weer mooi onderstreept.

PEC Zwolle - ADO Den Haag (2014)
Een spandoek hoeft natuurlijk niet altijd een al passie voor een club uit te stralen. De supporters van PEC Zwolle vonden het wel eens tijd dat er eindelijk een keer iets werd gedaan aan al die wedstrijden die per sé om half één 's middags moeten beginnen. Niet dat de spelers van PEC Zwolle onder dit tijdstip te lijden hadden. De mannen van trainer Ron Jans wisten ADO Den Haag met 3-1 te verslaan. Creatief is het wel.

 

ADO Den Haag - Feyenoord (2014)
Misschien was het van de ADO Den Haag-supporters achteraf niet zo handig om dit spandoek te laten zien. De mannen van Feyenoord worden weliswaar afgeschilderd als angstig, maar wisten uiteindelijk wel de winst te behalen (0-1).

Feyenoord - PSV (2013)
Spandoeken kunnen uitdagen en motiveren, maar ze kunnen ook een symbool zijn voor een hoop respect. Tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV in 2013 (3-1) brachten de supporters van Feyenoord met het onderstaande spandoek een ode aan de overleden supporter Udo van Aken (1975-2003). Van Aken werd in 2003 neergestoken op straat en stond binnen de club bekend als een echte fan.

PEC Zwolle - Ajax (2014)
Dat PEC Zwolle en verrassingen gepaard gaan, is wel gebleken in de KNVB bekerfinale tegen Ajax. In een uitverkochte en zeer sfeervolle Kuip wisten Ron Jans & co een geweldige prestatie te leveren door Ajax met 5-1 te verslaan. Wellicht dat het onderstaande spandoek daar wel deels aan ten grondslag lag. Met een juichende Diederik Boer op het doek, nu uitkomend voor Ajax, was het een pijnlijke avond voor de Amsterdammers en een memorabele wedstrijd voor PEC.

Ajax - PSV (2012)
De supporters van Ajax maken maar eens duidelijk dat er in het maken van een spandoek een hoop tijd kan gaan zitten. Met de afbeelding van de pop 'Chucky' en speelblokken die het woord 'Ajax' spellen zit er voldoende creativiteit in de creaties van de Amsterdammers. Dit spandoek werd uitgerold tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV in 2012. 

PEC Zwolle - Go Ahead Eagles (2014)
De IJsselderby's tussen PEC Zwolle en Go Ahead Eagles zijn altijd wedstrijden om naar uit te kijken. Is het niet vanwege het leuke frivole voetbal, dan wel wegens de uitzinnige menigtes in het stadion. In maart van dit jaar stonden de twee ploegen tegenover elkaar en maakten de Zwolle-supporters wederom duidelijk dat dit hun stad was. De ploeg uit Deventer heeft het geweten, want PEC Zwolle ging er uiteindelijk met de volle buit vandoor (2-0).

AZ - Ajax (2014)
Zoals PEC Zwolle en Go Ahead Eagles een derby hebben, geldt dat ook zeker voor Ajax en AZ. Voetbal wordt niet voor niets af en toe bestempeld als 'oorlog', en hoe kun je dat beter illustreren dan met dit onderstaande spandoek. Met de woorden 'Slag om Noord-Holland' werd nog maar eens haarfijn onderstreept hoe de supporters in Alkmaar toeleven naar de confrontatie met de Amsterdammers. Ajax wist, helaas voor de fans van AZ, deze wedstrijd met 1-3 te winnen.

Go Ahead Eagles - FC Twente (2014)
Zo beladen als de wedstrijden zijn tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle, zo beladen zijn deze ook als De Tukkers op bezoek komen. Met een spandoek die het hele thuisvak zowat lijkt te bedekken deden de fans van Go Ahead Eagles er alles aan om hun mannen bij te staan. De leus 'Stand Your Ground' was uiteindelijk een mooie voorbode voor hoe de wedstrijd zou verlopen. FC Twente werd met 1-0 verslagen.