In het kort: nieuwe trainer Afellay, nieuwe ploegmaat Pieters, Feyenoord oefent toch

In het kort: nieuwe trainer Afellay, nieuwe ploegmaat Pieters, Feyenoord oefent toch

07-01-2015 21:33

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Nieuwe ploeggenoot voor Pieters
Mainz 05 heeft Philipp Wollscheid voor de rest van het seizoen uitgeleend aan Stoke City. De Bundesliga-club nam de 25-jarige centrale verdediger, tweevoudig Duits international, afgelopen zomer zelf op huurbasis over van Leverkusen, maar door blessures bleef het bij slechts vijf wedstrijden in de hoofdmacht. Stoke heeft tevens een optie gekregen Wollscheid langer te houden. De Duitser trainde woensdag na het zetten van zijn handtekening meteen mee bij de Engelse club, waar ook Erik Pieters speelt.

Afellay krijgt te maken met Portugees
De Griekse voetbalclub Olympiakos Piraeus heeft woensdag Vitor Pereira gepresenteerd als nieuwe trainer. De 46-jarige Portugees, die in 2012 en 2013 FC Porto naar de nationale titel leidde, volgt José Miguel González op. De Spanjaard, beter bekend als 'Michel', werd dinsdag wegens de wisselvallige prestaties ontslagen hoewel de ploeg in de competitie maar één punt achter staat op koploper PAOK. Ibrahim Afellay, die is gehuurd van FC Barcelona, zal de komst van Pereira allicht toejuichen als hij tenminste in Athene blijft. De Oranje-international behoorde afgelopen weekeinde niet tot de wedstrijdselectie van Olympiakos.

Aanwinst direct belangrijk voor Heerenveen
SC Heerenveen heeft woensdag de eerste oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in Spanje met ruime cijfers gewonnen. De Friese ploeg versloeg de Belgische tweedeklasser Sint-Truiden met 4-1. De Zweedse nieuwkomer Simon Thern opende de score voor het team van trainer Dwight Lodeweges. De andere treffers van Heerenveen kwamen op naam van A-junior Tarik Kada, Pelle van Amersfoort en Thomas Dalgaard.

Bij Heerenveen ontbrak smaakmaker Daley Sinkgraven wegens een lichte knieblessure. Hij is vrijdag voor de tweede oefenwedstrijd tegen Standard Luik in Spanje mogelijk weer beschikbaar. Middenvelder Janio Bikel ontbrak woensdag door ziekte.

Feyenoord oefent tóch
Feyenoord heeft alsnog een sparringpartner gevonden tijdens het trainingskamp in Dubai. De ploeg van trainer Fred Rutten treedt donderdagmiddag aan tegen FC Bunyodkor uit Oezbekistan. Het duel zal achter gesloten deuren plaatsvinden. FC Bunyodkor is afkomstig uit hoofdstad Tashkent. De club eindigde het afgelopen seizoen op de vierde plaats in de Oezbeekse competitie. Feyenoord kon lange tijd geen geschikte tegenstander voor een oefenduel tijdens de trainingsweek in Dubai vinden.

Tottenham verbiedt 'selfiesticks'
Tottenham Hotspur heeft supporters verboden om nog langer zogeheten 'selfiesticks' mee naar White Hart Lane te nemen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De club besloot het attribuut te verbieden nadat verschillende fans klaagden over de stokken. Deze zouden onder meer het zicht belemmeren. Eerder dit seizoen legde Manchester United vanwege dezelfde reden supporters al een tablet-verbod op.

Vervroegde verkiezingen bij Barça
Het bestuur van FC Barcelona heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. Josep Maria Bartomeu, de huidige preses van de Catalaanse club, maakte woensdag bekend dat de leden van Barcelona al komende zomer een nieuwe voorzitter kunnen kiezen. De verkiezingen zouden eigenlijk pas in 2016 worden gehouden.

Bartomeu nam in januari vorig jaar de voorzittershamer over van de opgestapte Sandro Rosell, die in opspraak was geraakt vanwege gesjoemel met de transfer van de Braziliaanse ster Neymar. De 51-jarige Catalaan zou de termijn van Rosell tot 30 juni 2016 volmaken, maar onder druk van de buitenwacht heeft Bartomeu nu al nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Zelf is hij ook kandidaat, maakte hij meteen bekend.

Bayern-talent kiest voor verhuur
Pierre-Emile Hojbjerg vertrekt bij Bayern München. Het negentienjarige talent gaat op huurbasis aan de slag bij FC Augsburg, laat zaakwaarnemer Soren Lerby weten. "Pierre-Emile gaat voor een half jaar naar Augsburg. Hij zal daar wedstrijdervaring opdoen. In mei of juni bespreken we de toekomst." Het talent heeft in München een contract tot medio 2016. Dit seizoen kwam Hojberg dertien keer in actie namens Bayern.

Feyenoord vindt opponent
Het Oezbeekse FC Bunyodkor is tijdens het trainingskamp van Feyenoord in Dubai sparringspartner van de Rotterdammers. Voetbal International meldt dat Feyenoord erin geslaagd is een tegenstander te strikken voor een oefenduel. Donderdag treedt Feyenoord om half vijf plaatselijke tijd aan tegen FC Bunyodkor, de nummer vier van Oezbekistan. Feyenoord hervat de Eredivisie op 18 januari met een thuiswedstrijd tegen FC Twente.

Frankrijk staat stil bij aanslag
De Franse voetbalcompetitie staat woensdagavond stil bij de aanslag in Parijs. Voor de wedstrijd tussen Lille en Evian Thonon Gaillard wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De spelers van beide clubs dragen bovendien rouwbanden, zo maakten Lille en Evian bekend. De komende dagen komen de andere Franse voetbalploegen uit de Ligue 1 in actie. Onduidelijk is nog of bij die wedstrijden ook wordt stilgestaan bij de aanslag in Parijs, waarbij twaalf mensen werden gedood. De Franse voetbalbond heeft daar vooralsnog niets over gemeld.

AC Milan strikt Suso
AC Milan neemt Suso over van Liverpool. De Spaanse aanvaller is in het bezit van een aflopende verbintenis op Anfield Road, per 1 juli 2015 mag hij zich speler van AC Milan noemen. De 21-jarige Suso geldt al langere tijd als belangrijk transfertarget van de Italiaanse club. De aanvaller wordt in de komende weken medische gekeurd, de clubs onderhandelen nog over een mogelijke directe overstap van Suso naar Milaan.

Willem II wil Belgische broers binden
Stijn en Dries Wuytens lijken ook de komende seizoenen het shirt van Willem II te dragen. Voetbal International meldt dat de club uit Tilburg in verregaande onderhandeling is met de middenvelder en verdediger. Dat nieuws wordt bevestigd door trainer Jurgen Streppel. De gebroerders Wuytens zijn vaste waardes in het basiselftal van de club uit Tilburg.

FC Twente stoomt Castaignos klaar
FC Twente heeft goede hoop dat Luc Castaignos inzetbaar is voor de topper in de Eredivisie tegen Feyenoord. De oud-spits van de club uit Rotterdam is herstellende van een oogoperatie. Daardoor miste hij het slot van de eerste seizoenshelft. TC Tubantia meldt woensdag dat FC Twente de spits klaarstoomt voor de hervatting van de competitie. Met succes. Het heeft er alle schijn van dat Castaignos 18 januari aan kan treden in de Kuip.

PSV - Ajax nu al uitverkocht
Voor de Eredivisie-topper tussen PSV en Ajax is nu al geen enkele kaart meer te krijgen. Omroep Brabant meldt dat de kraker, die op 1 maart wordt gespeeld in Eindhoven, ruim voor de aftrap uitverkocht is. Bijzonder is het volle huis niet, wel is het opmerkelijk dat de topper in zo'n vroeg stadium al uitverkocht is. PSV en Ajax zijn momenteel de nummers één en twee van de Eredivisie. Het duel in Amsterdam eindigde eerder dit seizoen in een 1-3 zege voor PSV.

Steun voor Blatter
De omstreden FIFA-voorzitter Joseph Blatter kan in de strijd om een nieuwe ambtstermijn rekenen op de steun van Oceanië. De elf leden van de overkoepelende Oceanische voetbalbond OFC hebben de Zwitser woensdag steun beloofd bij de verkiezing op 29 mei in Zürich. Blatter heeft inmiddels twee tegenkandidaten: de Fransman Jérôme Champagne en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, die dinsdag zijn kandidatuur bekendmaakte.

Bij de bijeenkomst van de OFC, woensdag in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, werd voorzitter David Chung herkozen voor vier jaar. De bestuurder uit Papoea-Nieuw-Guinea staat sinds 2011 aan het hoofd van de organisatie en had geen tegenkandidaten. Chung is uit hoofde van die functie ook vicevoorzitter van wereldvoetbalbond FIFA.

Manu moet rust houden
Feyenoord-aanvaller Elvis Manu moet het rustig aan doen tijdens het trainingskamp van de club in Dubai. De vleugelspeler kampt met een liesblessure, RTV Rijnmond meldt dat hij binnen aan zijn kwetsuur behandeld wordt. Manu kan mogelijk vrijdag terugkeren op het veld, maar volgens de omroep lijkt de kans klein dat de aanvaller nog volledig mee zal trainen met de groep. Feyenoord vliegt zondag terug naar Nederland.

Song bedankt voor Kameroen
Middenvelder Alex Song stelt zich niet meer beschikbaar voor de nationale voetbalploeg van Kameroen. Dat maakte de voetballer van West Ham United bekend enkele dagen nadat hij door bondscoach Volker Finke buiten de selectie was gelaten voor de Afrika Cup. Finke had de 27-jarige speler, die door de Londense club wordt gehuurd van FC Barcelona, sinds het WK genegeerd. Daar werd Song in het duel met Kroatië uit het veld gestuurd nadat hij Mario Mandzukic met een elleboog had geveld.

"Ik heb besloten mijn loopbaan als international te beëindigen", meldde de 47-voudig international op Instagram, een app waarmee onder meer foto's worden gedeeld. "Er zijn wat discussies geweest over het feit dat ik nu buiten de ploeg ben gelaten maar ik heb dit besluit vooral genomen in overleg met mijn familie. Ik ga me op clubvoetbal concentreren, blijf van mijn land houden en wens onze ploeg het allerbeste."